Izložba Sande Voloder na 5.katu Rojca

Pulska udruga BukaNoise je ove subote 4. ožujka ugostila mladu autoricu Sandu Voloder u sklopu programa „5.kat“, koji se odvija jednom mjesečno u Društvenom centru Rojc. Autorica se predstavila serijom ilustracija pod nazivom „geometrijski lik“ u kojima prikazuje objekte i situacije iz svoje svakodnevnice.

SandaV_2Ilustracije su nastale kao neka vrsta zabave i istraživanja geometrijskih oblika i linija te mogućnosti novog alata za crtanje – grafičkog tableta. Autorica tako igrom dolazi do oblika valjka i motiva prekriženih nogu, a vrlo skoro spajanjem početnih ideja razvija geometrijski lik, kojemu dodaje kontekst raznim svakodnevnim objektima iz svog života. „Osobno su mi jako drage ove ilustracije jer su, iako nastale kao igra, s vremenom postale svojevrsna bilježenja vlastitih situacija te uviđam kako se tu dogodila sasvim slučajna transformacija, jer je valjak zapravo geometrijsko tijelo, ali unošenjem ‘života’ u njega kreiranjem priča i radnji on postaje glavni lik, geometrijski lik“, kaže Sanda.

SandaV_8Sanda Voloder završila je edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu i bavi se radom sa djecom s teškoćama u razvoju. Još za vrijeme školovanja Sanda otkriva strast prema dizajnu, arhitekturi i umjetnosti pa tako paralelno sa studijem odlazi na satove crtanja i slikanja pod vodstvom akademskih slikara te završava tečaj grafičkog dizajna. Stečene vještine i znanja kombinira sa znanjima s fakulteta i svakodnevno ih koristi u svom radu sa djecom. „Tako mi primjerice dizajnerski softveri omogućavaju da kreiram vizualno motivirajuću nastavnu jedinicu za svoju djecu koja će u što boljoj mjeri odgovarati njihovim sklonostima i potrebama“, objasnila je mlada autorica.

Sanda Voloder je u subotu na „5.katu“ prvi put izložila svoje radove, a izložbu su uveličali Matko Banković i Jan Plexy koji su bili zaduženi za glazbeni dio večeri. Program „5.kat“ zamišljen je kao jednomjesečno večernje druženje, kada hodnik Rojca postaje galerijski prostor u kojem mladi vizualni umjetnici imaju mogućnost pokazati svoje radove.

Tekst i fotografije Mateja FILIPOVIĆ-SANDALJ

Leave a Reply


1 + = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum