Noviteti 64. Pulskog filmskog festivala

Na sjednici Vijeća Pulskog filmskog festivala održanoj 13. ožujka u Ministarstvu kulture pod predsjedanjem ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen usvojene su izmjene i dopune Statuta Pulskog filmskog festivala. Izmjenama je Statut usklađen s novim Pravilnikom Festivala, a prema kojem je Umjetnički savjet zamijenjen s umjetničkim ravnateljem. Također je usvojena odredba prema kojoj će načelnu prednost za prikazivanje u Areni kao najatraktivnijoj od prikazivačkih festivalskih lokacija imati filmovi koji će na Festivalu imati svoju hrvatsku premijeru.

Izvor: www.pulafilmfestival.hrVijeće je primilo na znanje i nacrt Programa 64. Festivala kojeg je iznio umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković, a u kojem su predviđena tri noviteta.

Program Kratka Pula bit će proširen na sve filmske rodove, te će se u njemu prikazivati tri i nagraditi jedna, najbolja epizoda selektiranih dramskih serija kao i dokumentarnih serijala te jedan od pet odabranih: kratkih i srednjemetražnih igranih filmova, kratkih i srednjemetražnih dokumentarnih filmova, animiranih filmova, namjenskih filmova (reklamnih i glazbenih spotova), eksperimentalnih filmova te jedan od tri dugometražna dokumentarna filma. Dugometražni dokumentarni filmovi tako neće više biti u konkurenciji s dugometražnim igranima kao protekle tri godine, nego će biti posebna kategorija u programu Kratka Pula.

Cilj širenja ovog programa na sve filmske rodove je da Pulski filmski festival postane središnje mjesto nacionalne valorizacije, promocije i međunarodne prezentacije cjelokupne hrvatske audiovizualne produkcije. Odabrani program biti će titlovan na engleski i prikazan stranim novinarima, selektorima, distributerima i producentima. Nagrade u programu Kratka Pula od ove će godine biti dodjeljivane dan prije dodjele nagrada u dugometražnom igranom programu.

Također će se u sklopu Festivala redovito održavati Hrvatski filmski fokus: program projekcija hrvatskih filmova, susreta i diskusija za 40 ključnih međunarodnih gostiju: deset selektora međunarodnih festivala, deset novinara najvažnijih filmskih glasila i utjecajnih medija, deset međunarodnih distributera ili prodajnih agenata zainteresiranih za hrvatski film i deset stranih producenata koji su skloni koprodukcijama i snimanju u Hrvatskoj, ali i uključivanju hrvatskih producenata, glumaca i filmskih umjetnika u međunarodne filmske projekte. Program će se realizirati u suradnji s HAVC-om.

Program za mlade, dosadašnja Dizalica, postaje program Film uz more i seli se s galerije Sveta srca – održavat će se u kasnim večernjim satima na jednoj pulskoj plaži. Odlučeno je i da se na Festival vrate programi Filmovi u nastanku te program Zemlja prijatelj.

Izvor

Leave a Reply


4 + = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum