Nuri Bilge Ceylan: „Udaljeni“ – KLUBODROM PULSKE FILMSKE TVORNICE

Posljednji Klubodrom Pulske filmske tvornice u mjesecu donosi ovoga četvrtka, 30. ožujka, u 20 sati nagrađivanu tursku dramu “Udaljeni” (Uzak) Nurija Bilgea Ceylana iz 2002. godine. Moderatorica će biti Ivana-Nataša Turković, a ulaz je slobodan.

uzak“Udaljeni” je priča o Yusufu (Mehmet Emin Toprak), mladom radniku koji nakon zatvaranja tvornice u kojoj je radio putuje u neurotični Istanbul k rođaku Mahmutu (Muzaffer Özdemir) u potrazi za poslom. Mahmut je dobrostojeći intelektualac i fotograf, dok je Yusuf gotovo nepismen, neobrazovan i neprofinjen. Yusuf pretpostavlja da će se ondje lako zaposliti kao moreplovac, ali u stvarnosti nije tako. Posla nema, a on nit zna kamo dalje niti ima snage učiniti nešto. Unatoč bogatstvu, Mahmutov život je također besciljan. Njegov je posao, fotografiranje keramičkih pločica, dosadan i daleko od umjetnosti. Osim toga, on gotovo ne uspijeva izraziti emocije prema bivšoj ženi i ljubavnici, i dok se pravi da uživa u redateljima-intelektualcima kao što je Tarkovski, mijenja televizijski kanal kako bi gledao pornografske filmove čim Yusuf izađe iz sobe. Pa ipak, Mahmut se pokušava povezati s Yusufom i povratiti mu ljubav za umjetnost, no pokušaj mu neslavno propada. Film govori o njihovom odnosu obilježenom neslaganjima – koji na svijetlo dana iznosi apatiju, strahove, depresiju, suosjećajnost, besciljnost i gubitak kontakta s društvom – ali i o kontrastu između ruralnog i urbanog načina života.

Treći dugometražni film ovog turskog redatelja, scenarista, producenta, montažera, snimatelja i fotografa dobio je 31 nagradu, uključujući onu za najboljeg glumca na Cannesu, Specijalnu nagradu žirija na međunarodnom filmskom festivalu u Chicagu i Najbolji balkanski film na međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada “Kultura nova” i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


9 − 9 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum