Predstava “U očima” u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu.

Povodom otvorenja ove nove razvojne faze Mediteranskog plesnog centra u Svetvinčentu u subotu 4. ožujka odigrana je predstava „U očima“ autorskog tima: Roberta Milevoj, Zrinka Užbinec, Matija Ferlin i Bojan Gagić.

P1150925 (1200x900)„“U očima” je zajednički plesni projekt izvođačica i koreografkinja Roberte Milevoj i Zrinke Užbinec, koji polazišnu točku scenskog istraživanja pronalazi u ideji uzajamnog promatranja kao centralnog scenskog i koreografskog odnosa. Krećući od pretpostavke da međusobno izložena tijela u sebi nose slojeve plesnog materijala uvjetovane poviješću i tragovima svih prijašnjih izvođenja i koreografskih rješenja, tijekom procesa, repetitivnog izvođenja i međusobnog promatranja, izvođačice razvijaju plesni materijal iskustvom onog plesa koji, nakon završenog procesa, postaje promijenjen, a opet prekriven individualnim habitusima obje izvođačice. U tako pročišćenom plesnom materijalu pronalaze uzajamnu podršku, koreografsku inspiraciju i kazališno iskustvo zajedništva (ili samoće). U suradnji s umjetnicima Matijom Ferlinom i Bojanom Gagićem kreiraju plesnu izvedbu koja se oslanja na preoblikovanje prostora susreta i uspostavljanja plesnog dijaloga. Transformacijom pokreta i zvuka nastaje specifična atmosfera u kojoj plesni duet postaje posveta onoj drugoj i drugima koji svjedoče njihovu susretu“, navodi se u opisu predstave.

Produkcija: Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu; Kultura promjene; Teatar &TD u sklopu međunarodnog projekta apap — Performing Europe koji podupire Europska komisija Kultura 2007–2013, Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport.

Povodom predstavljanja nove razvojne faze Mediteranskog plesnog centra u Svetvinčentu o njegvovj su budućnosti i novim izazovima govorili Valter Flego, župan Istarske županije, Dalibor Macan, načelnik Općine Svetvinčenat i Snježana Abramović, umjetnička selektorica Festivala plesa i neverbalnog kazališta. Naime, uz podršku Ministarstva kulture, Istarske županije i Općine Svetvinčenat, P1150883 (1200x900)upravo su završeni dugo očekivani radovi na sustavu ventilacije i klimatizacije, a uz potporu Zaklade Kultura nova, uložena su sredstva i uređenje prostora osnovnim namještajem za boravak umjetnika. Ovaj jedinstveni i jedini specijalizirani prostor za suvremeni ples na području Istre, svoja će vrata plesnim umjetnicima, napokon imati otvorena tijekom cijele godine. Tijekom 2017.godine MPC će ugostiti mnogobrojne umjetnike iz Hrvatske, Slovačke, Slovenije, Norveške te još nekoliko europskih zemalja na rezidencijalnim boravcima. Osim rezidencija umjetnika koji će u Svetvinčentu razvijati nove projekte, u nadolazećim mjesecima MPC će organizirati bogat program za svoju publiku, od prezentacija novih umjetničkih radova u nastajanju, okruglih stolova i razgovora s autorima do edukacije u području plesne umjetnosti za različite ciljne skupine. U tijeku je i Poziv umjetnicima za prijavu projekata na rezidencije čiji rok traje do 20. ožujka.

Tekst, fotografije i video B. VINCEK

Leave a Reply


2 + = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum