Predstavljanje knjige i filma Miloša Meljanca „Prilepski kontrasti“ u SKUC-u

Projekcija dokumentarnog filma i predstavljanje knjige „Prilepski kontrasti“ autora Miloša Meljanca bit će održano u petak 31. ožujka s početkom u 20 sati, u Srpskom kulturnom centru u Puli. Radi se o komplementarnim djelima pa će nakon projekcije filma autor govoriti o knjizi i filmu te predstaviti eminentne povjesničare koji su surađivali na stvaranju istih.

Prilepski-kontrasti-56960.jpgTekst Miloša Meljanca, inače potomka dalmatinskih Srba kolonista iz Makedonije, predstavlja pokušaj problematizacije odnosa vlasti prema prošlosti, ili onoga što u suvremenoj humanističkoj znanosti spada u domenu kulture sjećanja. Autor je kombinirao klasičnu historiografsku metodologiju s rezultatima svojih iscrpnih terenskih istraživanja, koristeći se i usmenim svjedočanstvima kao legitimnim povijesnim izvorom. U središtu njegove pažnje je odnos makedonskih vlasti prema spomen-obilježjima različite provenijencije, premda je ova tema bila više povod za sveobuhvatniju raspravu negoli jedina tema kojom se autor zanimao.

Izvor

Leave a Reply


− 2 = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum