PROGRAM KLUBA PULSKE FILMSKE TVORNICE ZA OŽUJAK

Pet filmskih večeri očekuje posjetitelje Klubodroma Pulske filmske tvornice u ožujku, a prva na redu bila je ona posvećena književno filmskim adaptacijama u sklopu programa Bijele večeri 2. ožujka kada je bio prikazan “Ponoć u vrtu dobra i zla” Clinta Eastwooda. Uslijedit će projekcija britanske drame “Akvarij” (Fish Tank, 2009.) scenaristice i redateljice Andree Arnold, koja će biti prikazana 9. ožujka u 20 sati. U filmu pratimo Miju Williams (Katie Jarvis), fish-tank-hirovitu i socijalno izoliranu 15-godišnjakinju, koja živi sa svojom samohranom majkom Joannom (Kierston Wareing) i mlađom sestrom Tyler (Rebecca Griffiths). Mia je samotnjak i prema objema je neprijateljski raspoložena, a vrijeme uglavnom provodi plešući hip-hop u napuštenom stanu. Majčin novi dečko Conor (Michael Fassbender) je šarmantan i zgodan Irac koji iskazuje pažnju i brigu spram cijele obitelji. Iako je Mia naprasita s njim, čini se da ju on zanima, dok se kod Conora razvija privlačnost prema ovoj buntovnoj i osamljenoj djevojci. “Akvarij” je dobio nagradu žirija na festivalu u Cannesu 2009. i BAFTA-u za najbolji britanski film 2010. Inače, Katie Jarvis je ovo bilo prvo glumačko iskustvo, a angažirana je nakon što ju je asistent za odabir glumaca vidio u svađi s prijateljem. Moderatorica večeri bit će Ivana-Nataša Turković.

triplettesSilvio Belušić, član udruge, odabrao je za 16. ožujka u 20 sati francuski animiranu komediju “Trojke iz Bellevillea” (Les Triplettes de Belleville, 2003.) Sylvaina Chometa, kojemu je ovo bio prvi dugometražni film. U ovoj međunarodnoj koprodukciji Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Belgije i Kanade nema puno dijaloga, a veliki dio priče ispričan je putem pjesme i pantomime. Film prati Gospođu Souzu, stariju ženu koja kreće u potragu i spašavanje unuka Championa, biciklista na Tour de Franceu. Njega je otela francuska mafija i odvela ga u grad Belleville. Souzu prati Championov odani i pretili pas Bruno, a pridružuju im se i Trojke iz Bellevillea, vodviljske pjevačice iz 1930-ih s kojima se upoznaju u gradu. U filmu je vidljiv utjecaj komedije situacije, Jacquesa Tatija i glazbe ’20-ih godina prošlog stoljeća, dok je uvodna sekvenca homage Waltu Disneyu. Zbog jedinstvenog stila animacije pohvalili su ga i publika i kritika. Film je bio nominiran za dva Oscara te je bio prikazan izvan konkurencije u Cannesu. Uvodničar će biti Silvio Belušić.

Spring-Summer-Fall-Winter-and-SpringOd sjevernokorejskog redatelja Kim Ki-duka pogledat ćemo 23. ožujka u 20 sati dramu “Proljeće, ljeto, jesen, zima… i proljeće” (Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring) iz 2003. godine o budističkom samostanu koji pluta na jezeru okruženom prastarom šumom. Priča je to o životu budističkog redovnika, od djetinjstva pa sve do starosti. Film je podijeljen u pet segmenata (po naslovnim godišnjim dobima), a svaki segment ilustrira jednu fazu života mladog redovnika i njegovog starijeg učitelja. Priča se razvija na prilično jednostavan način, dok se posljedice djela likova potiho komentiraju putem budističkih simbola i ikonografije. U filmu glume Su Oh-yeong, Kim Young-min, Seo Jae-kyung i Kim Jong-ho. Sam redatelj se pojavljuje kao čovjek u posljednjoj fazi života. Ovaj tihi, kontemplativni film obilježio je značajnu promjenu u odnosu na njegov raniji rad, kojega se često kritiziralo zbog pretjeranog nasilja i mizoginije. Moderatorica će biti Ivana-Nataša Turković.

uzakPosljednja Klubodromska večer u mjesecu, 30. ožujka, donosi turski film “Udaljeni” (Uzak) Nurija Bilgea Ceylana iz 2002. godine. S početkom u 20 sati pogledat ćemo priču o Yusufu (Mehmet Emin Toprak), mladom radniku koji nakon gubitka posla putuje u Istanbul k rođaku Mahmutu (Muzaffer Özdemir). Yusuf pretpostavlja da će se ondje lako zaposliti kao moreplovac, ali u stvarnosti nije tako. Dok je prilično dobrostojeći Mahmut intelektualac i fotograf, Yusuf je gotovo nepismen, neobrazovan i neprofinjen. Film govori, između ostalog, o njihovom odnosu koji nije sjajan, njihovoj besciljnosti i gubitku kontakta s društvom, te kontrastu između ruralnog i urbanog načina života. “Uzak” je dobio 31 nagradu, uključujući onu za najboljeg glumca u Cannesu, Specijalnu nagradu žirija na međunarodnom filmskom festivalu u Chicagu i Najbolji balkanski film na međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji. Moderatorica večeri bit će Ivana-Nataša Turković.

Izvor

Leave a Reply


− 6 = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum