„Proljeće, ljeto, jesen, zima… i proljeće“ Kim Ki-duka u KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

U sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovog će četvrtka, 23. ožujka, u 20 sati biti prikazana drama “Proljeće, ljeto, jesen, zima… i proljeće” (Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring) sjevernokorejskog redatelja Kim Ki-duka iz 2003. godine o životu budističkog redovnika u plutajućem budističkom samostanu na jezeru okruženom prastarom šumom. Moderatorica će biti Ivana-Nataša Turković, a ulaz na program je slobodan.

Spring-Summer-Fall-Winter-and-Spring(1)Ova pastoralna poema o mijeni godišnjih doba i meditacija na krug života podijeljena je na pet segmenata (po naslovnim godišnjim dobima tijekom kojih se odvija pojedina radnja). Svaki segment ilustrira jednu fazu života mladog redovnika i njegovog starijeg učitelja, s time da je među pojedinim segmentima razmak od deset do 20 godina. Istovremeno, Kim Ki-duk prati u svakom od njih promjenu vremena i odnos čovjeka i prirode. Unatoč njegovoj izoliranosti, u spokojni samostan svejedno prodire vanjski svijet, donoseći sa sobom životna zadovoljstva i patnje. Na taj način mladi dječak uči o ljubavi, pohoti, ljubomori, mržnji, pa čak i srdžbi, a izbori koje čini uzrokuju nemir i nesreću. Kim Ki-duk je dao minimum prostora dijalogu i razvio priču na prilično jednostavan način, ali se posljedice djela likova potiho komentiraju putem budističkih simbola i ikonografije. Tako se u zadnjim trenucima filma kamera povlači na vrh planine pokazujući kip budućeg Bude, Maitreye, posjednutog na kotaču, čime se potvrđuje mogućnost izbavljenja iz cikličkih posljedica svojevoljnih, škodljivih radnji.

U drami glume Su Oh-yeong, Kim Young-min, Seo Jae-kyung i Kim Jong-ho, dok se redatelj pojavljuje kao nekoć mladi redovnik u posljednjoj fazi života. Ovaj tihi, kontemplativni film obilježio je značajnu promjenu u odnosu na Kim Ki-dukov raniji rad, kojega se često kritiziralo zbog pretjeranog nasilja i mizoginije.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


1 + = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum