Serije za invizibilno kino – James Benning: “Bez naziva (vrijeme)”

Filmske mutacije najavljuju program „Bez naziva (Vrijeme)“ i gostovanje jednog od najutjecajnijih predstavnika američke neoavangarde Jamesa Benninga, od 30. ožujka do 4. travnja 2017. u Zagrebu, Rijeci i Vodnjanu.

Za svoje prvo putovanje u Zagrebu, Rijeci i Vodnjanu, James Benning će uprizoriti šest vizualnih formula za računanje rada vremena u seriji petlji „Bez naziva (Vrijeme)“. Benningova velika petlja psihogeografska je mapa šest digitalnih loopova za pomno iščitavanje šest sustava promjene vremena, koje će autor otvarati dan po dan u šest različitih galerijskih ambijenata sa sudionicima cijelog ili dijela računalnog itinerarija.

benning

Krajolici su funkcije vremena, a subjekti su funkcije krajolika govori Benning o svojoj politici estetike u trajanju i dokumentiranju duha prostora i vremena. Izmještena i razvedena topografija putopisa „Bez naziva (Vrijeme)“ uključuje šest fenomena za šest funkcija vremena koje autor otvara i povezuje tijekom šestodnevnog ininerarija za gledanje i slušanje. Lekcijsko putovanje započinjemo zagrebačkim petljama: „Čitateljičinom petljom“ (razgovor i otvorenje 30. ožujka u 19 sati u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu), „Željezničkom petljom“ (razgovor i otvorenje 31. ožujka u 19 sati u MM centru u Zagrebu), „Petljom crteža“ (otvorenje 1. travnja u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti – Stalni postav “Zbirke u pokretu“, u Zagrebu) i „Petljom koksa“ (otvorenje 2. travnja u 20 sati u Galeriji Greta u Zagrebu). U Rijeci Benning otvara „Petlju sirovog željeza“ (otvorenje 3. travnja u 19 sati u Mini-art kinu), a u Vodnjanu posljednju „Šumsku petlju“ (otvorenje 4. travnja u 19 sati u Apoteci).

Instalacije za šest prostora „Bez naziva (Vrijeme)“ odabrao je James Benning, a program se odvija se u sklopu interdisciplinarnog projekta umjetničke organizacije Film-protufilm Serije za invizibilno kino i višegodišnjeg istraživanja Filmskih mutacija za promišljanje modusa prijenosa sustava slika, znanja i memorije filmskog dispozitiva u digitalnom dobu, kustosice Tanje Vrvilo.

Program je ostvaren u partnerstvu i suorganizaciji s Muzejom suvremene umjetnosti, Institutom za suvremenu umjetnost, MM centrom – Kulturom promjene Studentskog centra i Galerijom Greta u Zagrebu, Art-kinom Croatia u Rijeci te Apotekom – prostorom za suvremenu umjetnost u Vodnjanu i programom Kino umjetnika, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Ministarstva kulture RH i Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Više o programu i raspored projekcija pronađite ovdje.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + 6 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum