Toni Nicolini “Umbria i Marche – krhka ljepota” – izložba fotografija u novigradskom Lapidariumu

Izložba fotografija naziva “Umbria i Marche – krhka ljepota” čiji je autor ugledni talijanski fotograf Toni Nicolini (1935-2012), otvorena je za posjetitelje u četvrtak 16. ožujka u muzeju Lapidarium grada Novigrada. Izloženo je 45 fotografija u boji, dimenzija 30 sa 40 centimetara i 32 sa 32 centimetra. Motive koje je fotograf snimio u ovim dvama regijama čine obrađene njive, kamene građevine, te IMG_6894nekadašnji način života na selu i u gradskim jezgrama. Fotografije su snimljene u dokumentarističkom stilu i dočaravaju nasljeđe tradicije arhitekture i poljoprivrede ovog dijela Italije. Izložba se mogla nazvati i “svijet koji nestaje” jer su baštine običaja i stvari postale samo ostaci koji se odupiru nestanku, a dio njih je već nestao u potresu koji je između 24. kolovoza i 30. studenog 2016. godine pogodio ovo područje. Izložba je postavljena u suradnji s Generalnim konzulatom u Rijeci, Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, Centrom za istraživanje i arhiviranje fotografije iz Spilimberga – CRAFT i Fotoklubom Rijeka u riječkoj galeriji Principij, a do 5. travnja se može u jutarnjim terminima zbog proljetnog radnog vremena muzeja razgledati u Novigradu.

Umijeće autora leži u njegovoj skromnosti i poniznosti, koja se očituje u tome da ne pokušava zadiviti posjetitelje svojom vještinom, jer bi tako motiv pao u drugi plan, već ostavlja panorame, berbe grožđa, te pastire da ih se vidi onakve kakve bi ih se vidjelo na licu mjesta. Krhka ljepota se tako bez posrednika ogleda u očima gledatelja.

Tonko Maroević je za ovu izložbu napisao: “Ova izložba fotografija uvodi nas u intimne prostore Marki i Umbrije, dviju središnjih talijanskih regija, smještenih u samome srcu Apenina. Riječ je o snimcima što predstavljaju samo nekoliko šire poznatih lokacija i par reprezentativnih spomenika, ali su mnogo učestaliji prizori iz svakidašnjega života i prikazi skromnih i prisnih ambijenata. Ovom prilikom ne prilazimo poznatim obalama i krećemo se rjeđe prohodanim stazama, uglavnom mimo turističkih destinacija, no stoga primamo doživljaje autentičnijega življenja, svjedočanstva nataložene povijesti i sredozemnoga „dugog trajanja“. Ova izložba pruža nam uvid u stanje prije tragičnih udara potresa, nudi nam izgled odabranih vizura Umbrije i Marki kakav treba u memoriji sačuvati i nastojati da se što prije nadoknade posljedice bolnih razaranja. IMG_6896Fotografije stoga promatramo kao svjedočanstva ranjene ljepote, utoliko s više participacije i svijesti o potrebi čuvanja, obnavljanja, prenošenja dragocjenih estetskih tekovina u buduće vrijeme i za zahvalno potomstvo.”

Toni Nicolini (1935-2012) rođen u Milanu, 1963. godine se počinje baviti fotografijom, s iznimnim zanimanjem za društveno angažiranu fotografiju te foto-priče te radi u Centru za kulturu u fotografiji. Priručnik o tehnici zumiranja, namijenjen studentima i fotoamaterima objavljuje 1965., a od 1970. – 1990. surađuje na izdavačkim programima udruge Touring Club Italiano. Za časopis IBM, izrađuje opširnu vizualnu dokumentaciju o uvođenju informatičke tehnologije u svijet industrije i talijanska sveučilišta. Od 1990. – 2012. angažiran na promociji kulture fotografiranja. Kustos je brojnih fotografskih izložbi u Milanu, na sveučilištu Bocconi i u zakladi Fondazione Correnze. Njegove fotografije prisutne su ustanovama kao što su: Akademija Carrara u Bergamu (Accademia Carrara di Bergamo), Muzej suvremene fotografije u Ciniselo Balsamo, zaklada Corrente di Milano, zbirke Alinari u Firenci, Etnografski i društveno povijesni arhiv regije Lombardija. Od 2014. Nicolinijev fotografski arhiv čuva se u Centru za istraživanje i arhiviranje fotografija (Centro di Ricerca e Archiviazione della Fotografia (Craf) u Spilimbergu.

Tekst Marko ŠORGO
Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


2 + 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum