„Trojke iz Bellevillea“ Sylvaina Chometa na KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Po odabiru člana udruge Silvija Belušića ovog će četvrtka, 16. ožujka, u 20 sati na programu Klubodroma Pulske filmske tvornice biti animirana komedija “Trojke iz Bellevillea” (Les Triplettes de Belleville, 2003.) francuskog animatora i redatelja Sylvaina Chometa. Belušić će održati uvodnu riječ, a ulaz na projekciju je slobodan.

trojke iz bellevillea1Prvi Chometov dugometražni film je nastao u međunarodnoj koprodukciji Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Belgije i Kanade. U njemu nema puno dijaloga i veliki dio priče ispričan je putem pjesme i pantomime. Film prati Gospođu Souzu, stariju ženu koja kreće u potragu i spašavanje unuka Championa, biciklista na Tour de Franceu. Njega je otela francuska mafija i odvela ga u grad Belleville. Souzu prati Championov odani i pretili pas Bruno, a pridružuju im se i Trojke iz Bellevillea, vodviljske pjevačice iz ’30-ih s kojima se upoznaju u gradu.

U filmu je vidljiv utjecaj komedije situacije i Jacquesa Tatija, koji također kombinira pantomimu i zvučne efekte, i čiji film “Praznični dan” Trojke gledaju za vrijeme ugošćivanja gospođe Souze. Značajan je, između ostalih, i utjecaj glazbe ’20-ih godina prošlog stoljeća, pa pojedini likovi sliče Djangu Reinhardtu, Josephine Baker i Fredu Astaireu. Uvodna sekvenca je homage Waltu Disneyu, prisutnom prvenstveno u stilu crteža-karikatura (pojedini likovi imaju karakteristične bijele rukavice i po četiri prsta, poput Mikija Mausa), kao i u nizu asocijacija na recentnije animirane filmove ove kuće.

Zbog jedinstvenog stila animacije “Trojke iz Bellevillea” su pohvalili i publika i kritika, a film je dobio niz nominacija i nagrada. Bio je nominiran za dva Oscara (za najbolji film i najbolju pjesmu), prikazan je u Cannesu, gdje je dobio nagradu Palm Dog za najbolju pseću izvedbu, te su mu uručeni César za najbolju filmsku glazbu, nagrada Genie za najbolji film…

Izvor

Leave a Reply


+ 5 = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum