Vježbe demokracije – LIDIJA NIKOČEVIĆ OPET RAVNATELJICA ETNOGRAFSKOG MUZEJA ISTRE

Muzejsko vijeće Etnografskog muzeja Istre u Pazinu provelo je postupak javnog natječaja za imenovanje ravnatelja muzeja krajem siječnja budući da dosadašnjoj ravnateljici ističe mandat. Po objavljenom natječaju zaprimljene su dvije prijave upućene od strane dosadašnje ravnateljice dr. sc. Lidije Nikočević i zaposlenika Muzeja, višeg kustosa Marija Buletića. U provedenom postupku, u kojemu se utvrđivalo udovoljavanje formalnim i drugim uvjetima natječaja, Muzejsko vijeće je pribavilo i mišljenje Stručnog vijeća muzeja od 21. siječnja te je na sjednici održanoj dana 22. veljače utvrdilo da se Skupštini Istarske županije uputi Prijedlog da se dr.sc. Lidija Nikočević predloži za ravnateljicu Etnografskog muzeja Istre i u novom mandatu.

lidija-nikocevic-etnografski muzej istreValja primijetiti da Muzejsko vijeće kojim presjeda dr.sc Robert Matijašić svoju odluku nije baziralo na mišljenju većine članova Stručnog vijeća muzeja kojima je bio prihvatljiviji prijedlog programa Marija Buletića. U obrazloženju kojeg potpisuje predstavnica Stručnog vijeća muzeja Ivona Orlić napominje se da „oba prijedloga rada muzeja donose suvremene i adekvatne idejne smjernice za razvoj etnološke struke u Istri“. U obrazloženju se nadalje navodi da „nedostaje razrada konkretnih aktivnosti i mjera u upravljačkom kontekstu i realizaciji ciljeva“ te da je „zbog razrađenijeg prijedloga programa rada“ većini članova Stručnog vijeća muzeja bolji program Marija Buletića. No njihovo mišljenje, unatoč tome što se radi o zaposlenicima samog muzeja, nije obvezujuće stoga ova „vježba demokracije“ nije urodila njima prihvatljivijim plodom. Konačnu odluku daje Muzejsko vijeće kojeg osim Matijašića čine još Tulio Vorano i Mirjana Margetić. Zanimljivo je i da Muzejsko vijeće svoju odluku koja je suprotna mišljenju Stručnog vijeća nije posebno obrazložilo već je samo ustvrdilo da Lidija Nikočević ispunjava sve uvjete propisane Statutom EMI-a i uvjete objavljene Natječajem za imenovanje ravnatelja te institucije.

Prijedlog rješenja o imenovanju ravnateljice Etnografskog muzeja Istre Lidije Nikočević koja tu funkciju obnaša od 1997. godine bit će izglasan na 38. sjednici Skupštine Istarske županije koja će biti održana u ponedjeljak 27. ožujka.

Tekst B. VINCEK

Leave a Reply


9 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum