9. ETNOFILm festival (27. – 29. travanj, Rovinj)

Deveto izdanje ETNOFILm festivala – u organizaciji Etnografskog muzeja Istre – dosadašnje je načelo natjecateljskog filmskog programa, koje se temelji na odabiru filmova prikupljenih otvorenim natječajem, zamijenilo izravnim pozivom autorima/icama odabranih filmova.

Program kreće Istarskim filmskim danom, 27. travnja. U suradnji s Istarskom kulturnom agencijom i Istarskom filmskom komisijom, četvrtak donosi četiri priče redatelja s lokalnog područja i filmova o istarskim lokalitetima i kulturi. Premijerno će se prikazati „Kontraband“ redateljice Viviane Brkarić, a posjetitelji će imati prilike pogledati i „Je letrika ubila štrige?“ autora Cristiana Crissa Kolacia i Viviane Brkarić, „Dragan Hunt – work in progress“ autorica Eluned Zoe Aiano i Alesandre Tatić te „Od Kršana do Peroja“ Igora Bezinovića. Jutarnja matineja za najmlađe, u kinu Gandusio predstavlja „Je letrika ubila štrige?“.

ETNOFILm 2017_HR,ITPetak i subota rezervirani su za filmski program selektora Bojana Mucka i Lee Vene. Selekcijom su se trudili okupiti specifičan presjek filmova iz čijih je pristupa zanimljivo iščitavati aktualna etnografska kretanja, sa sklonošću ka žanrovskoj hibridnosti i eksperimentu, etici reprezentacije više no estetici.

Temu antropološkog turizma predstavit će kroz filmove „Turizam!“ Tonćija Gaćine te „Highway Rest Stop“ Isabelle Ingold, u petak, 28. travnja. Nastavak programa drugog dana donosi rumunjski „And-Ek Ghes…“ i grčko-nizozemski „Good People“, filmove koji problematiziraju aktualna pitanja migranata i izbjeglištva.

U subotu će se posjetitelji imati prilike upoznati s dvoje hrvatskih umjetnika, Anom Hušman i Igorom Grubićem. Autoričin film „Skoro ništa“ osluškuje odnose prirode i kulture, dok Grubićev nagrađivani „Spomenik“ nastaje kao opservacija odnosa antifašističkih spomenika i prirode. Mlada slovenska redateljica Ana Trebše, posljednja će se predstaviti u sklopu teme antropološkog turizma. Njezin „Dolce vita“ bilježi život mladog para na otoku Kaprije. U kasnim poslijepodnevnim satima autori će svoje izazove i probleme pri reprezentaciji drugog iznijeti na okruglom stolu, nakon kojeg posjetitelji mogu pogledati posljednji film službenog programa „A inceput ploaia“ Michelea Lancionea. Film je rezultat dvogodišnjeg aktivističkog angažmana u protestu deložiranih Roma u Bukureštu.

Subota je, osim filmskog programa, rezervirana za jednodnevnu radionicu Nezavisnog filmskog stvaralaštva Vanje Miljak. Radionica kreće u 10 sati, a prijava je besplatna. Organizirana je u suradnji s Istarskom kulturnom agencijom i Istarskom filmskom komisijom.

Večer donosi otvaranje izložbe „Grad od čelika“ Matije Debeljuha, čime ETNOFILm i udruga FARO11 nastavljaju ciklus Nevjerni Toma u Galeriji sv. Toma. Festival zatvara slovenski DJ Ichisan u La Conchi, ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 3 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum