Filmom „Cinema, mon amour“ otvara se ovogodišnji KineDok ciklus filmova u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Projekcijom filma “Cinema, mon amour” otvara se ovogodišnji ciklus KineDoka u Dnevnom boravku Rojca. Nakon Zagreba i Rijeke, ovaj će dokumentarac u Puli biti prikazan u utorak 11. travnja u 20 Cinema mon amour (1)sati. Posebnost ove projekcije je dolazak Alexandru Belca, cijenjenog rumunjskog dokumentarista i redatelja filma s kojim će u ulozi moderatora razgovarati Boris Vincek. Projekcije svih KineDok filmova su u potpunosti besplatne.

Rumunjska kina nekoć su bila ponos nacije, gotovo svako selo ih je imalo, a ljudi su hrlili gledati sve nove filmove koji su došli u grad. Danas su ljepotu zajedničkog gledanja zamijenili drugi oblici zabave, a „dvorane s dušom“ multipleksi, uglavnom u većim gradovima. No Victor, upravitelj, bivši projekcionist i dugogodišnji ljubitelj filma te njegove dvije zaposlenice, Cornelija i Lorena, ne žele odustati ni pod koju cijenu. Proživjevši ‘zlatno doba’ kina, Victor sanja o povratku u dobra stara vremena i teško se nosi s novom okrutnom stvarnošću. Čak i kad cinema mon amour foto 2 manjagledatelje treba dovući za rukav, skuhati im čaj i poslije ih odvesti doma. U kinu kojem nedostaje grijanje i koje se polagano raspada, bez imalo podrške od države kao vlasnika, njegova borba gotovo je donkihotovska. Iako Victorova obitelj već više od osam godina živi u Italiji, on im se ne želi pridružiti jer se ne može odvojiti od mjesta gdje je proveo većinu života. Uvjeren je da čim ode, kino će se zatvoriti i doživjeti sudbinu ostalih rumunjskih kina. Malena ekipa kina Dacia ispunjava nas svojim životnim odlukama, ljubavlju i strasti prema filmu.

Organizatori događaja su Restart Label i Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su Sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

Izvor

Leave a Reply


− 5 = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum