„Odlasci“ Yōjirōa Takite na KLUBODROM PULSKE FILMSKE TVORNICE

Po odabiru Aleksandra Jovanovića, koji će održati uvodnu riječ, posljednjeg četvrtka u mjesecu, 27. travnja, u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice bit će prikazana japanska drama „Odlasci“ (Okuribito) Yōjirōa Takita iz 2008. godine.

departures

U filmu nadahnutom memoarima japanskog pisca i pjesnika Shinmona Aokija pratimo mladića, neuspjelog violončelistu, koji se vraća u rodni grad i pronalazi posao kao nōkanshi – tradicionalni ritualni pogrebnik. Predrasude koje u Japanu postoje spram onih koji se bave mrtvima ne zaobilaze ni njega, no s vremenom on ipak uspijeva zadobiti poštovanje okoline i svojih bližnjih, te se kroz ljepotu i dostojanstvo svojega posla uči važnosti međuljudskih odnosa. Redatelj je kazao u jednom intervjuu: “Želio sam napraviti film iz perspektive osobe koja se bavi nečim tako univerzalnim a na koju se ipak gleda odozgo, pa čak i diskriminira.“

Produkcija filma je trajala deset godina i putem je morala prevazići niz neprilika. Zbog istih predrasuda distributeri nisu bili skloni izdavanju “Odlazaka“ do osvajanja glavne nagrade na Montreal Film Festivalu 2008. godine. Narednog mjeseca drama je izašla i u Japanu, gdje je osvojila Nagradu Akademije za najbolji film godine te je nedugo potom postala prva tamošnja produkcija nagrađena Oscarom za najbolji strani film. U „Odlascima“ su kritičari pohvalili humor, ljepotu ceremonije polaganja u lijes kao i kvalitetnu glumu, no nekima je zasmetala predvidljivost radnje i pretjerana sentimentalnost. S druge strane, gledatelji su se pretežno fokusirali na ljudskost koju smrt iznosi na vidjelo i njezinu ulogu u jačanju obiteljskih veza. Takita vjeruje da više no o smrti film govori o životu i pronalasku izgubljenog osjećaja za duh ljudskosti. Ulaz na program je slobodan.

Izvor

Leave a Reply


+ 2 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum