Otvorena izložba „Gajba i tić: Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre“ u Svetim srcima

Novi projekt Koordinacije muzeja Istre, izložba naziva „Gajba i tić: Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre“ otvorena je u četvrtak, 27. travnja, u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca. Izložba koja tematizira seksualnost kroz prizmu materijalne i nematerijalne kulturne baštine Istarskog poluotoka – od muško ženskog principa sve do erotike i pornografije – plod je P1160014 (1200x900)trogodišnjeg rada kustosa istarskih muzeja.

Uz Koordinaciju istarskih muzeja i mnogobrojne stručne suradnike, na ovoj su se izložbi angažirali Pokrajinski muzej u Kopru, Pomorski muzej u Piranu, Gradski muzeji iz Trsta i Arheološki muzej iz Akvileje. Autori izložbe su dizajner Mauricio Ferlin te kustosice Tajana Ujčić i Katarina Marić. Dizajn plakata, vodiča kroz izložbu i ostalog promotivnog materijala potpisuju Mauricio Ferlin i Tina Ivezić.

Na otvorenju su se prisutnima obratili ravnatelji Arheološkog muzeja Istre i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Darko Komšo i Gracijano Kešac, te autorice izložbe Marić i Ujčić. Izložbu je službeno otvorio istarski župan Valter Flego, a za glazbenu introdukciju pobrinuli su se Dario Marušić i Noel Šuran.

P1160002 (1200x900)Izložba „Gajba i tić: Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre“ je putovanje kroz povijest seksualnosti poluotoka – otvorene i sakrivene prakse, zaljubljivanje i ritual ženidbe, erotika i spolni čin, majčinstvo i očinstvo, književna djela i narodni napjevi, alternativna i pop kultura, propagandni materijali i dnevni tisak – sve su to elementi ove šire priče koja ispituje promjenu stavova, morala i normi kroz vrijeme.

Osim samog odabira izloženog materijala za pohvaliti je i postav Ferlina koji je prostor Svetih srca pretvorio u labirint pregradivši njegov centralni dio u više prostorija. Svetinja ostaje bračna soba u koju se ne može ući, ali u koju se može voajeristički zaviriti.

Nositelji projekta su Povijesni i pomorski muzej Istre i Arheološki muzej Istre. Pokrovitelji su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Pula, Turistička zajednica grada Pule i Zaklada Adris. Izložba ostaje otvorena do 31. listopada.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


− 7 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum