„Probuđeni život“ Richarda Linklatera u KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Američka animirana doku-fikcija za odrasle, “Probuđeni život” (Waking Life) Richarda Linklatera iz 2001., bit će prikazana u sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 13. travnja, u 20 sati. Moderatorica večeri bit će Ivana-Nataša Turković, a ulaz na program je besplatan.

wakinglifeFilm istražuje široki spektar filozofskih pitanja uključujući prirodu realnosti, snova, svijesti, smisla života, socijalne filozofije, situacionističke politike, post-humanosti, slobodne volje, egzistencijalizma, pa čak i filmske teorije Andréa Bazina. U priči pratimo neimenovanog mladića (Wiley Wiggins) čija je eterična egzistencija bez prijelaza među svakodnevnim zbivanjima, što ga u konačnici dovodi do egzistencijalne krize. On luta kroz slijed snovima sličnih realnosti, a u većem dijelu filma samo tiho promatra, dok kasnije i vodi pronicljive filozofske rasprave s raznim pojedincima koje susreće – od dosjetljivih studenata i umjetnika do svakodnevnih posjetitelja restorana i prijatelja.

Kako bi postigao efekt snova film je realiziran rotoskopom. Prethodno je snimljen na digitalnom videu, a grupa umjetnika je kasnije, pomoću kompjutorskog programa, prekrila snimku animacijom koja tek djelomično prati “živu” sliku. Ovo jedinstveno cerebralno iskustvo dobilo je niz nagrada za najbolji film (CinemAvvenire na Venecijanskom filmskom festivalu), najbolji eksperimentalni film (Nacionalnog društva filmskih kritičara) i najbolji animirani film (Njujorškog kruga filmskih kritičara), a bilo je nominirano i za Zlatnog lava.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“ i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


7 − 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum