Prvi dan ETNOFILm festivla – ISTARSKI FILMSKI DAN

U suradnji s Istarskom kulturnom agencijom, festival ETNOFILm prvi dan posvećuje projekcijama filmova lokalnih autora te uratcima snimljenih na području Istre. Običaji, vjerovanja, krajolik, ETNOFILm 2017_HR,ITmomenti prošlosti – koji su nam poznati još iz djetinjstva – dio su četiri priče koje festival donosi u četvrtak 26. travnja u rovinjskom MMC-u.

Program počinje u 17 sati filmom „Dragan Hunt“, u režiji Alesandre Tatić i Eluned Zoe Aiano i u produkciji Etnografskog muzeja Istre. Film istražuje sukobe prirode i industrije, tradicije i moderniteta, kroz fokus na glavu obitelji Dragana Markovića: rudara danju, lovca na zmajeve noću.

U 18.30 sati premijerno se prikaze film „Kontraband“ Viviane Brkarić. Priča je to o „kontrabandu” – krijumčarenju – koju donose kazivači od kojih se neki osobno prisjećaju vremena u kojem je lokalno stanovništvo vidjelo priliku za preživljavanje švercanjem robe iz bescarinske zone u Kvarnerskoj provinciji.

letrika (1200x361)Nakon svečanog otvaranja festivala u 19.30 sati, bit će prikazana još dva filma. Prvi je kratki dokumentarni film Igora Bezinovića „Od Kršana do Peroja“, nadahnut „Istarskim bordelom muza” Drage Orlića – veselim štivom izniklim iz narodnih korijena. Nakon njega bit će prikazan film „Je letrika ubila štrige?“ Cristiana Crissa Kolacia i Viviane Brkarić; dokumentarno-igrani film u kojem kazivači iz svih dijelova Istre na autentičnom jeziku vode gledatelja u svijet mašte, u jednu manje poznatu, mističnu priču poluotoka.

Autori će u Rovinju sudjelovati u diskusiji s publikom, nakon projekcija.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 + = 11

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum