SAMO VJETAR

 samo vjetar

Večeras (25. travnja) se na 3. programu HTV-a prikazuje odličan mađarski film „Samo vjetar“ (redatelj Benedek Fliegauf), potaknut stvarnim nasiljem nad Romima u Mađarskoj.

Fliegauf u svojem filmu prati članove romske obitelji u čijem su susjedstvu nepoznati počinitelji ubili više ljudi, što stvara ozračje iznimne neizvjesnosti i rasne netrpeljivosti. Iako nastoje živjeti relativno normalno, ljudi su pod stalnim pritiskom jer nitko ne zna tko će biti sljedeća žrtva, a organi vlasti ne pokazuju veliku ažurnost u pronalaženju zločinaca.

Fliegaufov redateljski stil briljantno je podređen priči, budući da rijetko snima šire planove, uglavnom se fokusira na krupnjake i detalje pomoću iznimno mobilne kamere. Na taj način stvara stalni osjećaj neizvjesnosti, praćenja i nemogućnosti bijega od tragične sudbine. A odgovor na pitanje je li ta opasnost za glavne likove ipak fiktivna, kako to sam naslov filma sugerira, ili je pak riječ o turobnoj realnosti, zaobići ćemo zbog onih koji nisu gledali ovo odlično ostvarenje.

 

Elvis Lenić

 

 

Leave a Reply


+ 5 = 13

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum