Zločin, kazna i Miller

trgovački putnik

Recentni iranski film „Trgovački putnik“, koji je ove godine nagrađen Oscarom za strani film, žanrovski i tematski razlikuje se od većeg dijela nama dostupne iranske kinematografije.

Dok većina suvremenih iranskih filmova pripada kategoriji drame, „Trgovački putnik“ je spoj trilera i filma koji se bavi nastankom kazališne predstave. Mladi bračni par Rana i Emad, koji zajedno glume u predstavi prema Millerovoj drami „Smrt trgovačkog putnika“, ostaje bez krova nad glavom i privremeno utočište nalazi u stanu koji im ustupa jedan član kazališne ekipe. Međutim, mlada supruga grubo je napadnuta prilikom tuširanja, što unosi nemir među supružnike i pokreće lavinu traumatičnih događaja koje više ne mogu kontrolirati.

Redatelj Asghar Farhadi vrlo dobro gradi ovaj dio priče koji se tiče odnosa žrtve i nasilnika, najprije stvarajući napetu atmosferu prilikom traženja zločinca, a zatim prikazujući mučninu s kojom se suočavaju protagonisti kada namjeravaju izvršiti čin osvete. No, malo je nejasna uloga Millerove drame, budući da predstava zauzima znatan dio filma u odnosu na značaj koji ima u radnji, a nije jasno niti zašto se film zove „Trgovački putnik“.

Jedina poveznica predstave i supružničke drame je član kazališne ekipe koji ima nalazi stan, ali to ne opravdava vrijeme koje redatelj posvećuje pripremi i izvedbi predstave. Očito bi ova Farhadijeva lekcija o zločinu i kazni bila još uspješnija da se u nju nije umiješao Miller.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 3 = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum