57. Festivala hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama

Kazališna karavana 57. Festivala hrvatskih kazališnih amatera (57. FHKA), čiji je prvi dio od 12. do 14. svibnja održan u Pazinu,  narednoga vikenda seli u Vodice.
U šestodnevnom festivalskom programu u dva grada – Pazinu i Vodicama nastupaju 22 najbolja hrvatska amaterska kazališta i skupine koje su, od ukupno 179 prijavljenih, stručnim odabirom eminentnih hrvatskih kazališnih djelatnika – izbornika Festivala, izborile nastup na ovogodišnjem FHKA-u. U vodičkom dijelu Festivala – tijekom tri dana, od 26. do 28. svibnja publika će imati priliku u Kulturnom centru Vodice pogledati čak 9 izvrsnih predstava hrvatskih skupina te 2 predstave nagrađenih amaterskih kazališta iz Slovenije i BiH u okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala amaterskih kazališta „Jadran 2017.“, koji se i ove godine odvija u okviru državnog FHKA , a ulaz na sve predstave je BESPLATAN.

Amaterska kazališta i skupine iz Vodica, Dubrovnika, Nedelišća, Gospića, Prološca, Zagreba, Siska i Slavonskog Broda te iz Slovenije i BiH izvest će predstave različitih poetika, a program nudi predstave za svačiji ukus.

Festival će u petak, 26. svibnja 2017., nakon svečanog otvaranja s početkom u 16:30 sati, otvoriti domaćini – Dramska amaterska družina POU-a Vodice s predstavom Ive Brešana „Mastodont“ u režiji Zdravka Todorovića. U 19:45 slijedi predstava „Grad sjena“ posvećena Dubrovniku u izvedbi dubrovačkog Studentskog teatra „Lero“, a u 21:15 h vodičku će publiku nasmijati Kazališna družina KUU „Seljačka sloga“ iz Nedelišća s izvrsnom satirom „Punjena ptica“ Fadila Hadžića.

Bogati subotnji program (27. 5.) počinje već u jutarnjim satima: u 10 h u Kulturnom centru igra Banjalučko studentsko pozorište iz BiH koje će u okviru 13. Međunarodnog festivala amaterskih kazališta „Jadran“ izvesti predstavu „Prljavi veš“ Bogoljuba Đorđovića. U 12:20 h na programu su „Čelične magnolije“, topla drama Roberta Harlinga o životu 6 žena koju će izvesti Amatersko kazalište Gospić, a u 15:40 u vodičkom Kulturnom centru igraju slovenski predstavnici s predstavom „Pod urom“, kao sudionici međunarodnog dijela Festivala. U 18:20 h na repertoaru je predstava „Veronikin rubac“ fra Ante Marića u izvođenju  Dramske udruge Proložac, a bogati subotnji program zaključit će mladi glumci Teatra Gaudeamus iz Zagreba s predstavom „Doktor Wong“ nastaloj prema  djelu Marie Weiss „The Ref“.

U nedjelju, 28. svibnja festivalski program počinje u 10:30 h s predstavom „Juriš lake konjice“ Scotta Garlanda u izvođenju Scene Sisak, a u 12:40 očekuje nas „Kineska legenda o nebu“ Kazališne radionice „Punkošipak“ iz Zagreba. Posljednju predstavu 57. izdanja FHKA odigrat će Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda – talentirani mladi brodski ansambl predstavit će se s predstavom „Maturanti“ Ivice Ivanca koja počinje u 13:40 h.

Po završetku svakoga dana Festivala održavaju se okrugli stolovi Povjerenstva i sudionika.

Print

Brojni zaljubljenici u kazališnu umjetnost uživat će tijekom tri dana u izvrsnim predstavama i lijepom vodičkom okruženju, a finale Festivala bit će svečana završnica i dodjela festivalskih nagrada u nedjelju s početkom u 18 h, također u Kulturnom centru Vodice. Naime, svih 6 festivalskih dana u Pazinu i u Vodicama budno prati stručno Prosudbeno povjerenstvo u sastavu  Mirta Zečević, glumica, članica ansambla Drame Hrvatskoga narodnog kazališta te akademski profesori: Robert Raponja, redatelj i dramski pedagog i Dubravka Crnojević-Carić, glumica, redateljica i teatrologinja, koji će u konkurenciji od 22 hrvatske festivalske predstave odlučiti o nagradama: za najbolju predstavu, za najbolju režiju, najbolji novi dramski tekst, glavnu i sporednu mušku i žensku ulogu, za njegovanje kulturne baštine i za inventivnost.

Pokroviteljstvo i materijalnu potporu 57. Festivala HKA u organizaciji Hrvatskog sabora kulture osiguralo je Ministarstvo kulture RH, a njegovu realizaciju materijalno su pomogli i Šibensko-kninska županija, Grad Vodice, Turistička zajednica grada Vodica, Grad Pazin i Turistička zajednica Središnje Istre. Vrijednu suorganizaciju i ove godine pružaju POU Pazin, POU Vodice te Maistra d.d. kao suorganizator i sponzor.

Leave a Reply


7 − = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum