Bijele večeri: „Kad jaganjci utihnu“ Thomasa Harrisa i Jonathana Demmea

Književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom vraćaju se ovog se četvrtka, 1. lipnja, u Klub Pulske filmske tvornice u 20.30 sati, a na programu će biti oscarom nagrađena ekranizacija romana „Kad jaganjci utihnu“ Thomasa Harrisa (1988.) u režiji nedavno preminulog Jonathana Demmea iz 1991. godine. Ulaz je slobodan!

hero_SIlence-Lambs-image

Kriminalistički nastrojene Bijele večeri nastavljaju s portretima serijskih ubojica, a ovog su četvrtka na tapetu „Buffalo Bill“ i njegov doktor Hanibal Lecter – glavni zlikovci iznimno uspješnog romana Thomasa Harrisa iz 1988. godine. Radi se o drugom Harrisovom romanu u kojem se pojavljuje lik doktora ljudoždera, no kao i u „Crvenom zmaju“ dr. Lecter nije glavni lik već pomagač agenta koji „ganja“ nekog drugog ubojicu. U „Jaganjcima“ je to mlada i još uvijek neiskusna FBI agentica Clarice Sterling koja posjećuje čuvenog doktora u zatvoru i iz njega pokušava izvući korisne informacije o manijaku koji ubija žene da bi od njihove kože skrojio savršeno odijelo. No dr. Lecter (po struci psihijatar) to ne čini iz altruističnih pobuda – njegova cijena su intimni detalji i mračne tajne iz Clariceinog života…

Nakon uspjeha „Crvenog zmaja“ Harris se vratio Lecteru (čiju je osobnu priču ispričao u knjigama „Hannibal“ i Hannibalov postanak“) i romanom „Kad jaganjci utihnu“ osvojio i publiku i kritiku. Harrisova majstorija u pletenju radnje kao i u stvaranju iznimne atmosfere napetosti i neizvjesnosti je bez premca, a roman su voljeli i žanrovski i „ozbiljni“ pisci – od Stephena Kinga do Davida Fostera Wallacea. Budući da je „Crveni zmaj“ doživio ekranizaciju („Manhunter“ Michaela Manna) bilo je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi i s „Jaganjcima“.

Tog se posla prihvatio redatelj Jonathan Demme („Philadelphia“, „Stop Making Sense“) nakon što je projekt napustio Gene Hackman koji je film trebao režirati te u njemu igrati ulogu dr. Lectera. Zvijezde filma su Jodie Foster i Anthony Hopkins, a zanimljivo je da oni nisu bili prvi Demmeov izbor budući da je on u tim ulogama želio Seana Conneryja i Michelle Pfeiffer. „Kad jaganjci utihnu“ označio je uzbudljiv početak američke kinematografije 90-ih godina prošlog stoljeća. Nakon ekscesa iz 80-ih, triller i horror priče su počele poprimati puno realnije i okrutnije obrise, a kvaliteta produkcije je osjetno narasla. Ozbiljan pristup izvornom materijalu glavna je odlika ovog filma koji upravo zahvaljujući tome ostaje i dalje jednim od najboljih ostvarenja u ovom specifičnom žanru.

Anthony Hopkins as Dr. Hannibal ?The Cannibal? Lecter in the 1991 film ?Silence of the Lambs.? Photo Courtesy: MGM Home Entertainment

Bijele večeri program je Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek i koji iz mjeseca u mjesec dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Strukturiran je poput kluba čitatelja, a projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je ona unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


7 + = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum