“Nostalgija” Tarkovskog i performans – Klubodrom Pulske filmske tvornice

Projekcijom filma “Nostalgija” (Nostalghia, 1983.) Andreja Tarkovskog po odabiru Libera Kokotovića te performansom nadahnutim ovim poprilično zapostavljenim djelom nastavlja se ovoga četvrtka, 18. svibnja, u 20 sati program Kluba Pulske filmske tvornice. Kokotović će biti uvodničar, a ulaz je slobodan.

nostalgija1-e1494866132309

“Nostalgija” je pretposljednji film Andreja Arsenijeviča Tarkovskog, ruskog filmskog i opernog redatelja, pisca i glumca, koji je u potrazi za boljim okolnostima emigrirao u Italiju, gdje je drama snimljena. I ovdje on zadržava spori ritam i duge kadrove koji pobuđuju svojevrsni trans i ostavljaju gledatelja na samoj granici između realnosti i fantazije. U filmu pratimo ruskog pisca Andreia Gorčakova za vrijeme njegova boravka u Italiji, gdje istražuje život Pavela Sosnovskog, ruskog kompozitora iz 18. stoljeća, koji je ondje živio i počinio samoubojstvo po povratku u domovinu. S Gorčakovim je njegova prevoditeljica, lijepa i nemirna Eugenia, a ubrzo upoznaje i Domenica, lokalnu ludu koja strahuje od smaka svijeta. Nostalgija u filmu je ona pjesnika emigranta, kao i raznih likova koji pokušavaju prevazići vlastitu duhovnu alijenaciju i ponovo se spojiti s drugima.

Performans kojega će izvesti Šandor Slacki, Đurica Ciganović i Libero Kokotović prije projekcije upravo govori o gubljenu ljudskosti i otuđenju današnjeg vremena, koje se od 1983. do danas znatno produbilo i ne vidi mu se kraja.

nostalgija2-e1494866169573

ANDREJ TARKOVSKI: NOSTALGIJA (Nostalghia), drama, 1983., 125′, SSSR/Italija
Scenarij: Tonino Guerra, Andrei Tarkovsky
Glavne uloge: Oleg Yankovsky, Erland Josephson, Domiziana Giordano, Delia Boccardo
Kamera: Giuseppe Lanci
Montaža: Erminia Marani, Amedeo Salfa

Leave a Reply


5 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum