“Pravi prostor” Jelene Bando u galeriji Rigo

U novigradskoj galeriji Rigo, u petak 12. svibnja u sklopu Warm Up događaja Indirekt festivala, otvorena je izložba slika zagrebačke likovne umjetnice Jelene Bando. Izložbu koja je nazvana “Pravi prostor” čine tri slike velikog formata izrađene u tehnici ulje na platnu, dimenzija od 130 do 170 centimetara. Autoricu i njen rad predstavila je kustosica dr.sc.Jerica Ziherl, naglasivši da izložene slike pripadaju ciklusu od pet djela sličnog formata te dvadeset crteža, a trenutni je postav odabran da bi zadovoljio uvjete galerije.

IMG_0893

Umjetnica nudi podvojenu tematiku, u kojoj se s jedne strane javlja domaći ambijent, a s druge egzotika tropskih krajeva. Ona nije doživjela otok Guadalupe, ali potaknuta pričama svojih prijatelja progovara o njemu, onako kako se javlja u njenim mislima, usred dnevne rutine. Činjenica da kontrast koji se nalazi između poznatog i nepoznatog, odnosno bliskog i dalekog nije previše izražen, upućuje na to da se radi o njenoj projekciji vlastite stvarnosti, koja spaja i prožima oboje, i familijarno i egzotično. Slike koje posjetitelj vidi na platnima predstavljaju scene koje nisu moguće, kao što nije moguće vidjeti prašumu u dnevnom boravku, ali zato i IMG_0904prašuma i dnevni boravak koegzistiraju istovremeno, iako fizički jako udaljeni. Priča koja ih spaja je veza između autorice i imigranata s otoka Guadalupe, koja traje i kojoj su ove slike podsjetnik i pečat. Privlačnost dalekih krajeva i želja za avanturom susreću se u izjednačenoj borbi sa udobnošću vlastitog stana i nije ih moguće zasebno promatrati.

Autorica pojašnjava da je nadahnuće iz kojeg je konačni oblik ovih likovnih djela proistekao zapravo bio tuđi osjećaj za svojim rodnim krajem, koji je prenesen autorici, a ona je pak, na svoj način to prenijela na platno, a njega najzad promatra posjetitelj. Drugim riječima, Jelena Bando je stvorila svoje viđenje njihovih priča i smjestila ih u vlastiti stan, dok odabir slikarstva kao medija, ona tumači svojim svojevrsnim inatom, te činjenicom da je to još uvijek traženi oblik umjetničkog izražavanja, koji se još uvijek odupire navali konceptualne i video umjetnosti posljednjih godina.

Osim što je potakla autoricu da sama objasni izložena djela posjetiteljima galerije, pojačavajući time autentičnost njihovog doživljaja, kustosica dr. sc. Jerica Ziherl je najavila od strane iste autorice i skoru realizaciju murala ispred muzeja Lapidarium.

Bilješke o autorici:

Jelena Bando je akademska slikarica koja je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu završila 2012.godine. Studijski i rezidencijalno je boravila u Njemačkoj (Wurzburg, Berlin) i Francuskoj (Pariz). Izlagala je na dvanaest samostalnih izložaba u Hrvatskoj, Njemačkoj, Švedskoj, i Francuskoj i na tridesetak skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je dvaju nagrada za crtež i grafiku (Galerija SKC, Beograd; 15. bijenale crteža, Beograd). Tijekom 2013. godine pokrenula je projekt 36 Mountains, koji je izrastao u poznati festival ilustracije.

Tekst Marko ŠORGO
Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


9 + = 15

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum