Sedam dana stvaranja otvara 4. Reviju hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu

7DS-sistem, grupa autora najpoznatija po pazinskom festivalu Sedam dana stvaranja, otvorit će 4. Reviju hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu predstavom “Stuktura zaborava” 7. lipnja u Sv. Ivanu Zelini. Ujedno će to biti i 9. izdanje Osmog dana, putujuće multimedijalne manifestacije i svojevrsne umjetničke turneje kojom 7DS-sistem javnosti predstavlja recentnu produkciju.

Struktura zaborava (1200x786)Na 8. izdanju Osmog dana, održanom početkom svibnja u zagrebačkoj galeriji Greta, izloženo je osam samostalnih radova priznatih i mlađih umjetnika 7DS-sistema, dok su radovi s umjetničkih radionica na Sedam dana stvaranja predstavili sam festival.

– Ovom je prilikom Osmi dan prikazao jedan segment recentne produkcije i promocije radova i umjetnika koji su vezani za, kako volimo istaknuti, autentičnu neformalnu platformu pojedinaca koji gravitiraju oko središnje točke, festivala Sedam dana stvaranja. – rekao je David Belas, jedan od osnivača 7DS-sistema.

KRATKINABRZINU-banner (1200x457)Na Reviji Kratki na brzinu, Osmi će dan publiku odvesti na audio-vizualno putovanje u vidu proširenog kina (expanded cinema), gdje se isprepliću tekst (Andrej Zbašnik), glazba isproducirana uživo (Albert Jedrejčić – DJ Lindarski), fizička gluma (Tea Šimičić) i animacija putem grafoskopa (David Belas) pod imenom “Struktura zaborava”. Ova se višeslojna predstava bavi izgubljenim znanjem i efektom zaborava te izražava stanje suvremenog čovjeka koji je sve skloniji zaboravljanju esencije trajanja.

Uz predstavu “Struktura zaborava”, koja će se održati u Kinu Zelina, bit će postavljena i izložba plakata festivala Sedam dana stvaranja autora Davora Sanvicentija, dobitnika 2. ovogodišnje HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost, koji plakate za Sedam dana potpisuje od samih početaka festivala.

7DS-sistem tako će otvoriti 4. Kratki na brzinu, Reviju hrvatskih kratkih filmova, koja u Zagrebu i Svetom Ivanu Zelini okuplja filmaše poput Rade Šerbedžije, Želimira Žilnika i Ognjena Sviličića, a ove godine među prvima u svijetu prikazuje nedavno digitalizirane kratke studentske filmove kultnog švedskog redatelja Roya Anderssona. Umjetnički direktor Revije Kratki na brzinu, Toma Zidić, raduje se suradnji:

8. Osmi dan (1200x675)– Festival Sedam dana stvaranja zasniva se na sličnim principima i potiče kreativno-umjetničke ekspresije koje Kratki na brzinu gaji i njeguje od svojih početaka. Veseli nas suradnja s iskusnijim, zrelijim i stasalim festivalima čiji su nam zanos i strast motiv za daljnji rast i razvoj.

Kratki na brzinu počinje uvodnim ”Doxanjem” 6. lipnja, kada će u zagrebačkom Dokukinu KIC gostovati prestižni švicarski festival dokumentarnog filma Visions du Réel. Glavni program Revije održava se od 7. do 11. lipnja u Sv. Ivanu Zelini. Uz natjecateljski dio i retrospektivu Roya Anderssona, zaljubljenici u film uživat će u Late Night Film Talks s Hrvoje Hribarom i Ognjenom Sviličićem i ostalim popratnim događanjima. Ulaz na predstavu ”Struktura zaborava” i ostale sadržaje na Reviji je besplatan.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 + 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum