Svečana projekcija radova Foto-kino kluba „Jelen“ u kinu Valli

Svečana projekcija izabranih filmova i dokumentarnih snimaka u kinu Valli će u povodu dovršetka velikog i značajnog međuinstitucionalnog projekta vezanog za djelovanje pulskog Foto-kino kluba „Jelen“ i MAFAF-a (Međuklupski i autorski festival amaterskog filma, 1965. – 1990.) te Dana grada Pule biti održana ove subote, 6. svibnja, u 17 sati.

fkk jelen1Prikazani će biti „Agonija smisla“ Rubija i Ploya, „San o djevojčici i jajetu“ Valtera Aličajića, „Potreba“ Dragutina Nikolića, „Opća opasnost“ D. Kolića i D. Načinovića, „Fudbal i parče perfekta“ Željka Durakovića, „Fasade“ Josipa Rifa, „Proljeće mladosti“ Branka Kosovića, „U šumi“ Davora Miljana, „Konjsko meso“ M. Gunarića, „Bunarina“ Tome PL i „Iluzija“ Ota Šireca. Budući da su pojedini filmovi i snimke bez zvučnog zapisa, oni će biti popraćeni živom glazbom za koju su zaduženi Sebastijan Stell (bubanj), Anica Franjul (klavijature), Nataša Dragun (fluta), Luka Vrbanec (saksofon) i Sandro Peročević (bas gitara). Večer će biti nastavljena prigodnim domjenkom u prostoru Zajednice tehničke kulture (ZTK) Grada Pule na Glavinićevom usponu 1, gdje je nekoć djelovao FKK „Jelen“ i počeo MAFAF.

Potpisivanje ugovora o donaciji1Projekt je službeno dovršen u četvrtak, 4. svibnja potpisivanjem ugovora o donaciji kojim je udruga Pulska filmska tvornica predala bogatu i zanimljivu Arhivu Foto-kino kluba „Jelen“ i MAFAF-a Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. U ime Pulske filmske tvornice potpisnik je bio voditelj projekata i producent Marko Zdravković-Kunac, dok je za PPMI isto uradio kustos i ravnatelj Gracijano Kešac. Pored potpisnika ugovora događaju u prostoru Muzeja nazočili su i predstavnici struke, članovi FKK-a „Jelen“ i sudionici MAFAF-a, predstavnici Grada Pule, pulskog ZTK-a i Sveučilišta Jurja Dobrile, te njegovi studenti. Prisutnima su se obratili potpisnici ugovora o donaciji, Anton Pletikos iz pulskog ZTK-a, kustosica PPMI-ja Lana Skuljan Bilić i dekanica Filozofskog fakulteta pulskog Sveučilišta Klara Buršić-Matijašić. Donatorima građe i sudionicima projekta podijeljene su zahvalnice, a dio doniranih predmeta bio je izložen u cilju „degustacije“ buduće zbirke amaterskoga filmskoga stvaralaštva.

Ugovor o donaciji je rezultat višegodišnje suradnje između potpisnika ugovora, čiji je cilj bila izrada stručnoga popisa i digitalizacija cjelokupne arhive i građe nastale radom i djelovanjem FKK-a „Jelen“ i MAFAF-a. Donacija se sastoji od 1.998 raznovrsnih predmeta, odnosno Potpisivanje ugovora o donaciji2dokumentarne fotografske, tehničke i filmske građe koja je iznimno važna za povijest grada Pule te kino i foto amaterizam. Posebno je vrijedan za istaknuti 71 primjerak filmske građe nekadašnjih članova „Jelena“, a donacijom arhive je stvoren temelj za formiranje buduće muzejske zbirke amaterskoga filmskoga stvaralaštva.

Ovaj međuinstitucionalni projekt nastao je uspješnim povezivanjem Pulske filmske tvornice, PPMI-ja, Hrvatskog filmskog saveza, pulskog ZTK-a i Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, čiji su studenti u sklopu izvannastavnih aktivnosti marljivo radili na popisivanju i digitaliziranju cjelokupne arhive uz mentorstvo i nadzor stručne djelatnice Muzeja, kustosice Lane Skuljan Bilić. Projekt su financijski podržavali Grad Pula i Hrvatski audiovizualni centar.

„Pozivamo medije da poprate subotnji filmski program, a građane da ga posjete i nastave donirati PPMI-ju arhivske materijale kako bi buduću zbirku učinili što bogatijom i zanimljivijom“, navodi Ivana-Nataša Turković iz Pulske filmske tvornice.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum