Tribina „Kakve promjene Rojcu donose različite političke opcije na izborima?“ u DC-u Rojc

Savez udruga Rojca ovog je četvrtka, 11. svibnja, u Dnevnom boravku Rojca organizirao tribinu s kandidatima za gradonačelnika Grada Pule na temu „Kakve promjene Rojcu donose različite političke opcije na izborima?“. Na tribini su bili prisutni Josip Pino Ivančić (Radnička fronta), Mirko Jurkić (HDZ), Mauricio Licul (SDP, HSU, HSLS, SDSS) i Oliver Orlić (kandidat grupe građana), a sadašnji gradonačelnik i kandidat IDS-a Boris Miletić odlučio je ne doći.

tribina2Tribinu je vodila koordinatorica SUR-a, Irena Boljunčić Gracin koja je tu priliku iskoristila da svim prisutnima predstavi brošuru „Društveni centar Rojc – pogled u budućnost“ koja je podijeljena i kandidatima za gradonačelnika kako bi se bolje pripremili za tribinu. „Savez udruga Rojca u suradnji s udrugama iz Rojca i građanima Pule u posljednjih je nekoliko godina proveo čitav niz aktivnosti koje su dale odgovore na pitanja kakve su potrebe udruga iz Rojca, koje su mogućnosti za razvoj društvenog poduzetništva u DC-u Rojc te na koji način je moguće efikasnije i svrsishodnije koristiti prostor u centru. Da bi sve te ideje bilo moguće realizirati predlaže se model javno civilnog partnerstva kao primjer demokratizacije upravljanja zajedničkim dobrima“, kazala je Boljunčić Gracin.

tribina1Unatoč činjenici da su taj materijal dobili na uvid prije tribine kandidati za gradonačelnika na općenita i na detaljna pitanja moderatorice odgovarali su poprilično površno i bilo je vidljivo da su podosta neupućeni kada su u pitanju teme iz kulture ili civilnog društva općenito. Orlić je vukao paralele između sporta i kulture, Jurkić se pravdao da se u njegovoj stranci kulturom bavi druga osoba, Ivančić je na prva pitanja odgovarao čitajući odlomke nekog proglasa, a oslobodio se tek kada se počelo govoriti o specifikumu Rojca, dok se Licul također pravdao da nije kulturnjak. Svi su načelno bili složni da civilno društvo i njegove dobre i korisne aktivnosti treba podržavati te da Grad i udruge moraju uspostaviti dijalog i jasna pravila ponašanja kada je u pitanju korištenje Rojca. Sve je, dakle, ostalo na načelnim razmišljanjima i pohvalama dobre prakse, no neki dublji uvid u kulturne programe stranaka koje će se boriti na lokalnim izborima brojna publika koja je došla na tribinu nije dobila.

Tekst. B. VINCEK

Foto

Leave a Reply


3 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum