U Eufrazijevoj bazilici predstavljena monografija “Umjetnička baština istarske crkve. Kiparstvo II: od 14. do 18. stoljeća”

U četvrtak, 18. svibnja 2017. u 11 sati u svečanoj dvorani Biskupije Eufrazijeve bazilike u Poreču,  održano je predstavljanje monografije “Umjetnička baština istarske crkve – Kiparstvo od 14. do 18. stoljeća”. Predstavljena knjiga druga je po redu u seriji o umjetničkoj baštini na području Porečko-pulske biskupije, a prva knjiga iz serije o kiparstvu od 4. do 13. stoljeća objavljena je 2014. godine. Opsežna monografija djelo je triju autora: prof. dr. Predraga Markovića s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je obradio gotičko kiparstvo iz razdoblja 14. – 15. stoljeća; prof. dr. Ivana Matejčića koji je obradio poglavlje o renesansnom kiparstvu; a najopširniji dio o baroknom kiparstvu napisao je doc. dr. Damir Tulić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci. Opsežno izdanje od 402 stranice sadrži katalog od 127 kipova ili kiparskih cjelina (oltara, poliptisa), a sve je ilustrirano kroz 330 fotografija koje je izradio Ivo Puniš.

20170518_114745

Autori tekstova za ovu knjigu priznati su povjesničari umjetnosti koji su veliki dio svojih istraživanja posvetili upravo proučavanju povijesti umjetnosti Istre o čemu su do sad objavili desetke znanstvenih radova. Pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica na početku je pozdravio sve okupljene i zahvalio poimence izdavačkom vijeću i svim sudionicima koji su omogućili izdanje ovog drugog sveska koje sažima baštinu kiparstva istarske crkve od 14. do 18. stoljeća. U ime koordinatora projekta, obratila se ravnateljica Istarske kulturne agencije – Agenzia culturale Istriana Aleksandra Vinkerlić, koja je naglasila kako ova monografija ima vrijednost znanstvenog rada, a zbog stila i razumljivosti tekstova te reprezentativnih fotografija pristupačna je i najširoj publici. Naglasila je kako je serija Umjetnička baština istarske crkve planirana u 7 nastavaka. Okupljenima se obratila i zamjenica gradonačelnika Grada Poreča Nadia Štifanić Dobrilović te istarski župan Valter Flego koji je istaknuo kako upravo bogatstvo umjetničke i kulturne baštine svjedoči specifičnosti istarskog identiteta, te je zahvalio autorima i svim suradnicima na projektu što su se uhvatili u koštac sa  dokumentiranjem tako opsežnog i vrijednog blaga koje Istra posjeduje. Biskup ordinarij Dražen Kutleša izrazio je zadovoljstvo ovakvim tipom suradnje na promicanju vrijednosti baštine istarske crkve između Porečko-Pulske Biskupije i Istarske Županije s nadom da će se u istom tonu nastaviti i u budućnosti.

20170518_114836

Urednik serije dr. sc. Ivan Matejčić predstavio je su-autore na projektu te istaknuo kako istarske crkve zaista posjeduju veliko bogatstvo, i kako je dio radne skupine velik broj radnih sati proveo pažljivo dokumentirajući objekte istraživanja. Ostali autori u zasebnim izlaganjima predstavili su svoje dijelove istraživanja te iskazali zadovoljstvo na dosadašnjoj suradnji sa kolegama te istaknuli kako će se suradnja nastaviti i na sljedećim dijelovima serije. Prof. dr. Matejčić najavio je treću knjigu naslovljenu „Slikarstvo od 5. do 15. stoljeća“ koju možemo očekivati kroz 18 mjeseci.

Tekst i fotografije Maksin PUŽAR

Leave a Reply


6 − 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum