„Léon profesionalac“ Luca Bessona na KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Projekcija francuskog trilera-drame „Léon profesionalac“ (Léon, 1994.) Luca Bessona bit će održana u sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 15. lipnja, u 20.30 sati. Ulaz na program je slobodan.

leon1

Film s Jeanom Renoom kao profesionalnim ubojicom koji radi za mafiju, Garyjem Oldmanom kao psihotičnim i korumpiranim detektivom Uprave za suzbijanje droge SAD-a i debitanticom Natalie Portman kao 12-godišnjom djevojčicom koju „prljavi“ policajci ostavljaju bez roditelja rađen je u francuskoj produkciji, ali na engleskom jeziku. Léon živi u Maloj Italiji u New Yorku, a život uglavnom provodi vježbajući, brinući o biljci koja mu je „najbolji prijatelj” i gledajući stare filmove. Nakon ubojstva njezine disfunkcionalne obitelji, nerado uzima pod okrilje osamljenu Mathildu s kojom ipak uspijeva uspostaviti vrlo neobičan odnos.

leon

Sjajna glumačka ostvarenja, upečatljivi vizualni stil i urođeno redateljevo poniranje u dramu neki su elementi koje su gledatelji i kritičari istaknuli kao odlike ovog filma, koji se u određenoj mjeri nastavlja na Bessonovu „Nikitu“ iz 1990. godine. Ondje je Reno igrao sličnog lika, „čistača“ Viktora, no njegov je „američki rođak“, kako je redatelj opisao Léona, puno humaniji.

Film je postigao komercijalni uspjeh, a Bessonu je donio nominacije za César nagradu za najbolji film i najboljeg redatelja.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podupiru Zaklada „Kultura nova“, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

Izvor

Leave a Reply


6 + = 15

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum