Od boje do piksela, od dinosaura do astronauta – RETROSPEKTIVA ZDRAVKA MILIĆA U MSUI-U

Izložba ”Radovi: 1981. – 2017.” labinskog umjetnika i riječkog profesora na Akademiji primijenjenih umjetnosti Zdravka Milića otvorena je u petak, 16. lipnja u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, a izložena su platna velikih dimenzija i objekti. U skladu sa svojim programskim načelima MSUI time nastavlja s predstavljanjem istarskih umjetnika srednje generacije mlađoj publici, a dosad su svoje radove prezentirali Eros Čakić, Egidio Buducin, Robert Pauletta, Đanino Božić i Bojan Šumonja.

2 (1200x900)

U uvodnom je predstavljanju ravnateljica MSUI-ja Ketrin Milićević Mijošek pozdravila okupljene i napomenula kako se ovdje ne radi o retrospektivi s točkom, već, imajući na umu da je Zdravko Milić produktivan autor s 85 samostalnih i gotovo 600 skupnih izložbi iza sebe, trotočkom ili zarezom. Čestitala mu je na uspješnom spajanju pedagoške i umjetničke djelatnosti, te je riječ predala kustosu izložbe Mladenu Lučiću.

3 (1200x900)

S obzirom na to da je Milić u nekoliko radova uključio audio komponentu (šumove i snimljene mehaničke zvukove) i time stvorio vizualno-zvučne pejzaže, Lučić se našalio kako je rezultirajuća kakofonija namjerno potencirana kako bi publika teže razaznala sadržaj njegova izlaganja i doživjela ga mističnijim. Napomenuo je da su na izložbi zastupljeni gotovo svi ciklusi Milićeva stvaralaštva od 1981. godine do danas, uključujući Silnice, Mitologiju, Fliper pejzaže, Video pejzaže i Techno pejzaže, te da Milić ne prilazi pejzažu na klasičan enciklopedijski ili uvriježeni način, već nesputanom fabulizacijom. Od čisto apstraktnih pejzaža do uključivanja ljudske figure u isti, tretira ga kao poligon za stvaranje ikonografskih obrazaca fantazmagoričnog rakursa, gotovo do poetskog nadrealizma. Naglasio je višečitljivosti i višeznačje tih pejzaža, ali i uočljiv bijeg iz slike prema trećoj dimenziji, prema kozmičkom. Vidljivo je to još iz ciklusa Fliper pejzaži iz 90-ih s perforiranom površinom slike ili nadograđenu trodimenzionalnim šiljcima, a u tom se smjeru Milić u zadnjih 10-ak godina još i više kretao, uključivši objekte u svoje stvaralaštvo.

1 (1200x900)

Navedeno višeznačje svakako jest prisutno u djelu Zdravka Milića, u kojem ne samo da spaja različite medije, elemente i motive, već i briše granice između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti: u njegovim fantastičnim svjetovima koegzistiraju astronauti i dinosauri, ličnosti i motivi iz klasičnog slikarstva (od Krista do putta) i reptili Davida Ickea, staro i novo, mistično i tehnološko, fizika i metafizika.

Sam autor bio je iznenađen i zadovoljan time što neke radove vidi nakon punih 30 godina, te izrazio nadu da će sljedeći put na izložbi uspjeti predstaviti skulpture, instalacije, crteže i grafike.

4 (1200x900)

Izložba je realizirana uz podršku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije – Assessorato alla cultura della Regione Istriana, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Pule – Pola.

Tekst i fotografije Ivana ANIĆ

Leave a Reply


9 + 9 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum