Predstavljanje knjige „Vera nevera ili kako su Marija, Martin i Breki spasili Ližnjan”

Predstavljanje knjige „Vera nevera ili kako su Marija, Martin i Breki spasili Ližnjan“ bit će održano u petak 9. lipnja, u 19 sati u dvorani Općine Ližnjan.

Djelo je to mašte i ruku sedamnaestero učenika male ližnjanske škole u kojoj kuca veliko srce zajedništva, međusobne solidarnosti i snažnog stvaralačkog poleta. No, kako se zapravo dogodilo da sedamnaest veselih devetogodišnjaka, jedan razred trećaša, tijekom školske godine 2016./2017. napiše i oslika zajedničku knjigu o svom zavičaju, o temama koje ih intrigiraju i nadahnjuju, o likovima u kojima se mogu prepoznati oni sami, ali i svi njihovi vršnjaci?

U listopadu 2016. treći razred Osnovne škole dr. Mate Demarina – Područni odjel Ližnjan i učiteljica Ljiljana Stanić primili su u svoju učionicu pisce i urednike, Nataliju Grgorinić i Ognjena Rađena, mamu i tatu učenika Ljubomira Grgorinića Rađena. Ljubomir je zajedno sa svojim roditeljima prije dvije godine napisao knjigu „Škura, škura boška“. Ako je mogla mala obitelj, može i velika! Zašto ne bi cijeli jedan razred prijatelja napisao i oslikao knjigu? Rečeno-odlučeno-bacili smo se na posao!

verenevera

Nitko od uključenih u ovaj poduhvat nije imao jasnu predodžbu o tome o koliko se velikom zadatku doista radi: stvaranje knjige od prve riječi pa do ukoričenog sveska posao je koji zahtijeva predanost, usredotočenost i potpunu posvećenost. Da ne govorimo o tome kako je trebalo usuglasiti želje, zamisli i prijedloge čak sedamnaest pametnih i dosjetljivih glavica.

Djeca su učila kako nastaje priča, kako se razvija i raspisuje kroz različite verzije, kako se stvaraju snažni i uvjerljivi likovi te kako književnost nudi pravo bogatstvo načina da otkrijemo i predstavimo istine koje su nam važne. Prvo polugodište bili smo usredotočeni na naraciju, a u drugom smo se posvetili oslikavanju. Zatim je sve to trebalo grafički obraditi i uobličiti u knjigu. A onda smo sve poslali u tiskaru u Ogulin, ekipi s kojom smo već u više navrata uspješno surađivali. Naime, „Vera nevera“ šesta je knjiga u Biblioteci Brnestra – autentičnom projektu lokalne zajednice koji ima za cilj objavljivati i promovirati djela autora s područja Općine Ližnjan odnosno autora koji se temom dotiču našeg mikro-svijeta. Pokrenuta prije pet godina, ova edicija lokalne knjige globalnog značaja temelji se na volonterskom radu autora i urednika dok troškove tiska pokriva Općina Ližnjan uz pomoć donacija građana. „Vera nevera“ bok uz bok s ostalim naslovima Biblioteke Brnestra još jednom dokazuje kakve prekrasne knjige stvaramo u Ližnjanu, selu knjige – objavljujemo knjige koje svjedoče svoju bit: da su duša i pokretač, polazište i bogatstvo naše zajednice.

Nakon što su djeca ispisala svoju bajku, krenula su u drugoj polovici svibnja 2017. u Grad bajke – Ogulin da bi u tamošnjoj tiskari iz ruku tiskara Og grafike na svoje ruke primila knjigu.

Priča „Vera nevera“ govori o vječnoj borbi između dobra i zla, o tome kako dobro na kraju uvijek pobjeđuje, ali kako je isto tako važno na koji se način pobjeđuje – dobro osvaja srca samo dobrim.

Ono što smo iz ovog divnog pothvata naučili jest da iza svake knjige mora stajati cijela zajednica – što s „Verom neverom“ doista i jest slučaj. Entuzijazam djece autora, njihove ideje i rad najizravnije su poduprli Općina Ližnjan, Turistička zajednica Općine Ližnjan, njihova škola (OŠ Dr. Mate Demarina – Područni odjel Ližnjan), tiskara Og grafika iz Ogulina te Udruga ZVONA i NARI, ali prije svih, njihova učiteljica Ljiljana Stanić, njihovi roditelji i školski kolege koji su s oduševljenjem prvi imali priliku zaviriti u „Veru neveru“.

Mali se autori već šale kako za četvrti razred imaju osiguranu jednu lektiru o kojoj već sve znaju. Na predstavljanju u petak, uz prigodan program (koji uključuje nastup učenika sva četiri razreda ližnjanske područne škole, ali i nastup malih svirača roženice ližnjanskog KUD-a Kuje) primjerci knjige bit će uz donacije dostupni svima zainteresiranima, a sav prihod od donacija za knjigu namijenjen je programima ližnjanske škole.

Izvor

Leave a Reply


6 − = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum