Projekcija filma “Sirija – zemlja na raskrižju” i promocija knjige Hrvoja Ivančića „Za’atar – priče s Bliskog istoka“ u Dnevnom boravku Rojca

Projekcija filma kojeg su Hrvoje Ivančić i Goran Šafarek snimili boraveći deset dana u Siriji u proljeće 2016. godine bit će održana u četvrtak 22. lipnja, s početkom u 21 sat u Dnevnom boravku Rojca.

sirija_B1_blank-page-001 (854x1200)Glavna tema dokumentarnog filma „Sirija – zemlja na raskrižju“ prikaz je života na teritoriju pod kontrolom sirijskog režima. Kroz sugovornike svih društvenih slojeva autori pokušavaju saznati kako je sukob utjecao na život prosječnog Sirijca. Razgovaraju s ministrima u vladi, profesorima na sveučilištu, prodavačima na tržnici, poslovnim ljudima. U Damasku odlaze do prvih linija bojišta udaljenih svega tri kilometra od samog centra grada, ali posjećuju i devastirani grad Homs te kršćanska sela na prvoj liniji prema Islamskoj državi. Kršćanski korijeni Sirije još uvijek su prisutni u svakodnevnom životu, ali i pogođeni ratnim razaranjem, ponajviše islamističkim divljanjem te na koji su se način militanti odnosili prema kršćanima u drevnom gradu Malouli, mjestu gdje stanovnici još uvijek koriste aramejski, jezik Isusa Krista.

„Film traje 44 minute, a prije početka projekcije, autor Hrvoje Ivančić održat će uvodnu riječ o samom snimanju filma. Poslije projekcije otvaramo raspravu i govorimo o Siriji te o zbirci kratkih priča “Za’atar”. Zbirka kratkih priča „Za’atar – priče s Bliskog istoka“ inspirirana je autorovim dvanaestogodišnjim putovanjima u regiju, a dobar dio radnje odvija se upravo u Siriji. Priče grade napetost iz dvije perspektive: jedna predstavlja gotovo luđačku smjelost pojedinih protagonista — zapadnih novinara i drugih putnika namjernika u sve nemirniji Levant – da iz sigurne zavjetrine ustaljene rutine iskorače u zavodljivu opasnost; druga je obojena stoičkom izmirenošću onih drugih — stanovnika upravo tog Levanta kao jezgre straha današnjega zapada — s neminovnom destrukcijom i stradanjem, ali uz istovremeni stameni otpor ontološkom zlu i vrtlogu ludila koji ih je već odavna usisao mimo njihove volje i znanja“, navodi se u pozivu.

Ivančić u zbirci “Za’atar” teži svojevrsnoj dharmi svjetskog lutalice — ali ne u mirnim šumama sjeverne Kalifornije poput Kerouacovih beatnika, nego u usijanoj sirijskoj i jordanskoj pustinji u čijoj je dnevnoj fatamorgani nemoguće razlučiti Drugoga od samoga sebe.

Organizator događaja je Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule i Zaklade Kultura nova.

Izvor

Leave a Reply


− 1 = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum