Pulski filmski festival: Retrospektiva u povodu 60 godina filmskog rada Antuna Vrdoljaka i Vremeplovom do 1937.

64. Pulski filmski festival ove će godine predstaviti dva kinotečna programa: retrospektivu Antuna Vrdoljaka i Vremeplov sa stranim filmovima snimljenim u Hrvatskoj 1937. godine. Retrospektivom obilježavamo 60 godina filmskog rada redateljskog velikana koji je na filmu debitirao kao glumac u “Nije bilo uzalud” Nikole Tanhofera iz 1957. godine. Bit će prikazane četiri ekranizacije hrvatskih književnih djela u Vrdoljakovoj režiji: “Mećava” (1977) prema drami Pere Budaka, “Kiklop” (1982) prema romanu Ranka Marinkovića, “Glembajevi” (1988) prema drami Miroslava Krleže i “Karneval, Anđeo i Prah” (1990) prema novelama iz zbirke “Ruke” Ranka Marinkovića. Retrospektivu organiziramo u suradnji s Jadran filmom i Hrvatskim državnim arhivom.

vrdoljakCLANAK

U programu Vremeplov, koji je posvećen stranim filmovima i koprodukcijama snimljenim u Hrvatskoj, bit će 80 godina nakon nastanka prikazan njemački film “Princeza koralja” (1937) redatelja Victora Jansona s Itom Rinom i Ivanom Petrovićem u glavnim ulogama te glazbom Ive Tijardovića, snimljen u Splitu, Hvaru i ponajviše na otoku Zlarinu. Prethodit će mu projekcija njemačkog kratkog filma “Pjesma Jadrana” redatelja Hansa Becka-Gadena s Desom Marović i Mirom Mihovilovićem u glavnim ulogama.

Opširnije o ta dva programa možete pročitati u tekstovima Brune Kragića i Leona Rizmaula.

Izvor

Leave a Reply


+ 3 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum