VRTNI ĐIR: “OTISCI DUŠE” KRISTINE TAMARE KUČIŠ FRANIĆ

Gošća programa “Vrtni đir” Gradske radionice iz Pule je Kristina Tamara Kučiš Franić koja će predstaviti svoju prvu zbirku pjesama pod naslovom “Otisci duše” u subotu, 10. lipnja, u 20.30 sati. Jednostavnost pisanja jest njen kredo jer autorica smatra da se u doba duhovne inflacije, gdje umjetnost postaje valuta plaćanja, a ljudi su svedeni na potrošače, nanovo mora uspostaviti ta razumljiva komunikacijska nit između esencije umjetničkog dijela i duše. Zbirka se sastoji od četrdesetak pjesama nastalih u različitim životnim periodima. Pjesme su sinteza svakidašnjice, metafizičkih zanosa te filozofskih razmišljanja o trajanju, smislu života, bivanju , traganju, dobroti, povratku na istinske ljudske vrijednosti. Zbirka je duhovni itinerer u kojem se isprepliću religijski i arhetipski simboli suvremenog doba.

Portret na slapu Benkovski (1200x900)Pjesnikinja Vjekoslava Jurdana u svojoj recenziji navodi da ova zbirka pjesama, prije svega, izražava autoričine misli, stavove, osjećaje, čežnje, a nadasve potragu za smislom. Ta se glavna sadržajna nit razrađuje i adekvatnim tematsko-motivskim itinererom koji su sadržani u ovim nosivim pojmovima: duša, potraga, htijenje, san, vječnost. Pjesme Kristine Tamare Kučiš Franić dotiču pojedine slabe točke suvremene civilizacije i izgubljenog čovještva u njoj. Stoga ta poezija u idejnom smislu sadrži snažnu, ali nenametljivu poruku o potrebi vraćanja izgubljenim izvorima. Prije svega izvorima duše. Otuda i naslov zbirci.

Književnica Sonja Zubović ističe da poezija Kristine Tamare Franić iznenađuje čitatelja zgusnutom misaonom i emocionalnom jasnoćom, a svojom snagom magnetično privlači na opetovano udubljivanje. U vremenima kad sveprisutna površnost zagušuje poetske prostore i magli vidike, kad bezbroj praznih oratorskih salvi buči uz naše ušne školjke, u vremenima u kojima caruje gluho recitiranje i oduzimanje, esencija ove poezije postaje toplo utočište duše.

Kristina Tamara Kučiš Franić rođena je u Zagrebu 1968. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu magistrirala je povijest umjetnosti i etnologiju, a nakon toga marketing na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bila je savjetnik za nove medije i likovnu kulturu u Ministarstvu kulture RH, generalni direktor marketinga u Metro C&C, a nakon toga otvara vlastitu tvrtku. Radila je kao predavač na Visokoj poslovnoj školi Politehnika te na Sveučilištu Juraj Dobrila u Puli. Bavi se likovnom kritikom, obrađuje teme iz kulture, kao samostalna kustosica organizira i otvara izložbe. Napisala je niz znanstvenih članaka i predgovore za kataloge izložbi renomiranih likovnih umjetnika iz Hrvatske i svijeta. Predsjednica je udruge za promicanje kulture Ars@Nova iz Banjola.

Programe Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Zaklada Kultura Nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum