Hrvatski Cameron Crowe

64. PULA – 3. DAN

Zbog tebe

Hrvatski redatelj Anđelo Jurkas, čiji su filmovi u ponedjeljak navečer okupirali Arenu, domaća je verzija slavnog Camerona Crowea.

Obojica su se bavili glazbenom kritikom i publicistikom, a njihovi debitantski filmovi posvećeni su emocionalnim problemima mladih ljudi. Za razliku od Camerona, koji se proslavio „Samcima“ (Singles), Jurkas planira debitantsku trilogiju, čija smo prva dva dijela mogli pogledati sinoć.

Prvo je prikazan film „Fuck Off I Love You“, inače drugi dio trilogije, koji prati pisca (Anđelo Jurkas) u pokušaju da rezimira svoja bivša ljubavna iskustva i o tome napiše knjigu, dok u prvom dijelu „Zbog tebe“ (koredatelji Andrej Korovljev i Tomislav M. Klarić) pratimo sedam priča o običnim ljudima koje su povezane s danima u tjednu. Odmah valja istaknuti da je prvi dio trilogije narativno kompaktniji i dorađeniji, vjerojatno je to dijelom i zasluga iskusnijih koredatelja, dok je u drugom dijelu Jurkas doista pretjerao u miješanju dokumentarnih , ispovjednih i igranih dijelova, stvarajući cjelinu koja ima znatnih problema.

No Jurkasu valja odati priznanje zbog truda i entuzijazma, vizualnoj strani filmova i broju poznatih osoba unatoč skromnim produkcijskim uvjetima, a ni početna usporedba s Croweom nije bez razloga. Jurkas doista ima potencijala za prikaz emocija i režiju punokrvnih sekvenci, ali trebao bi ipak biti rigorozniji u odabiru materijala i koncentriraniji na priču. A hiperproduktivnost koju upražnjava i najavljuje u budućnosti u tome mu zasigurno neće pomoći.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


+ 5 = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum