Islanđani i ostalo

 

MFF – 2. I 3. DAN

heartstone

Islandski pečat ovogodišnjeg festivala naročito je došao do izražaja tijekom drugog i trećeg dana, kada su prikazani filmovi animalnih naslova koje smo u Hrvatskoj gledali nedavno (Vrapci, Ovnovi), kao i neka starija ostvarenja (Bijeli kitovi, Rock in Reykjavik).

Prikazana je i hrvatska premijera „Heartstone“ (redatelj Guðmundur Arnar Guðmundsson), koja prati živote dvojice tinejdžera u malom islandskom selu popraćene uobičajenim iskušenjima. Iako je ovakva priča viđena bezbroj puta, redatelj uspijeva podignuti film zahvaljujući osebujnom vizualnom stilu, koji uključuje dominaciju uskih planova (uglavnom krupni ili nešto širi), veličanstvenu prirodu i pokretnu kameru uz korištenje dojmljivog prirodnog svjetla. No, film je ipak predug (preko dva sata) u odnosu na priču koju nudi i ne bi mu štetila drastičnija montažna kraćenja uz ubrzanje ritma.

S tim nema problema irski film „Pravi momak za Mary“, redatelja Darrena Thorntona, koji se bavi životom problematične djevojke nakon izlaska iz zatvora i pokušaja integracije u društvo. Thornton je režirao vrlo dinamičan i duhovit film koji obrađuje važne teme poput prijateljstva, životne odgovornosti i slično, a ujedno ostavlja gledatelja u ozbiljnoj nedoumici je li luđa glavna junakinja sa svojim društveno neprihvatljivim ispadima ili pak društvene strukture oko nje koje se smatraju normalnima.

Preksinoć je prikazan i iznimno brutalan poljski krimić „Rastroj“ (redateljica Kasia Adamik), snimljen prema istinitom događaju, o piscu koji je osuđen na dugogodišnju robiju jer su opisi ubojstva u njegovom romanu identični detaljima stvarnog okrutnog umorstva. Također, istaknuti hrvatski dokumentarist Miroslav Sikavica predstavio je novi dokumentarac „Glasnije od oružja“, u kojemu se bavi utjecajem domoljubnih pjesama na hrvatsko društvo 1990-ih.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


4 − 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum