IZLOŽBA „STUDIJA ZA GUBILIŠTE“ MATIJE DEBELJUHA U VODNJANSKOJ APOTECI

Izložba „Studija za gubilište“ Matije Debeljuha bit će otvorena u petak 28. srpnja u 20.30 sati u vodnjanskoj Apoteci – prostoru za suvremenu umjetnost.

„Studija za Gubilište, nova je izložba Matije Debeljuha, koja nastaje kao vizualna bilješka za „Gubilište – film u nastajanju“. Trenutno u procesu realizacije kratki eksperimentalno-igrani film Matije Debeljuha, „Gubilište“ temelji se na istoimenom romanu Mirka Kovača, čiji su motivi umjetniku služili kao literarni predložak. Istražujući vremensku dimenziju, identitet subjekta, putovanje i sjećanje, narativ filma formira se kao mjesto susreta usložnjenih slojeva fikcije, kao prostor naglašene temporalnosti, a film poput alepha, kao da u jednoj točki sažima i reflektira projekcije prošlog, sadašnjeg i budućeg vremena. Ne radi se o uobičajenoj adaptaciji literarnog predloška, već o kompleksnim oblicima vizualnog prevođenja. Na taj način promišljanje ideje vremena, sjećanja i prošlosti funkcionira kao narativna konstrukcija podložna pojedinačnim preispitivanjima.

matija

“Proširiti” i “razlagati” referencijalne prostore filma ili videa uobičajena je praksa Matije Debeljuha. Rezultat je fragmentarno strukturiran rad u kojem umjetnik prezentira i čini vidljivom namjeru i atmosferu budućeg djela, otvarajući javnim izlaganjem uvid u istraživački put i različite faze procesa rada. Središnji dio izložbe strukturira se oko elemenata cijevi građevinske skele koja definira prostor i služi kao fizička i simbolička konstrukcija koja učvršćuje i povezuje dijelove video instalacije koja obuhvaća video zapise koji donose naznake atmosfere djela, a usmjereni su na reprezentaciju prostora, interijere i krajolik. To su video zapisi kraćeg trajanja strukturirani kao digresije, ili skice. Na njih se nadovezuju predmeti prikupljeni u vitrinu – bilježnica, crteži, skice ili rekviziti, koje Matija izlaže kao svoj mali “kabinet čuda”“, piše Branka Benčić u predgovoru kataloga.

Matija Debeljuh rođen je 1980. u Puli. Diplomirao je na Umjetničkoj Akademiji u Splitu Dizajn Vizualnih Komunikacija – Video Oblikovanje u klasi prof. Vlade Zrnića. Predstavljao je Hrvatsku na Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana. Do sada je izlagao na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Puli, Rovinju, Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Trstu, Ateni, Vilniusu, Briselu… Sudjelovao je na brojnim radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu (Sarajevo Talent Campus, projekt Sarajevo Grad Filma i Berlinale Talent Campus). Eksperimentalni filmovi i video radovi Matije Debeljuha prikazivani su na međunarodnim festivalima gdje su osvojili i značajne nagrade. Filmografija/videografija: „K51“, „La cantina di ferro“, „Opsesija“, „Contrada“, „Grad od Čelika“, „Gubilište“ (u produkciji). Uz Branku Benčić osnivač je Apoteke – Prostora za suvremenu umjetnost.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 3 = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum