Izložba ZLATKA KOPLJARA „PRAZNO / EMPTY“ u MSUI-u

Otvorenje izložbe Zlatka Kopljara naziva „PRAZNO / EMPTY“ bit će održano u petak, 21. srpnja, u 20.30 sati u Muzeju suvremene umjetnosti Istre.

K16-2

Zlatko Kopljar na umjetničkoj je sceni intenzivno prisutan od početka 90-ih godina, te je danas jedan od najznačajnijih hrvatskih suvremenih vizualnih umjetnika koji je svojim radovima podjednako prisutan u zemlji i inozemstvu. Interes hrvatske i svjetske kritike stekao je prvenstveno koncentriranim i kontinuiranim usmjerenjem svog umjetničkog diskursa na društvene traume današnjice, odnosu prema centrima moći, preispitivanju uloge muzejskih institucija te pitanju smisla i opstanka umjetnosti. Njegov vizualni izraz odlikuje narativna eksplicitnost realizirana minimalističkim sredstvima, inzistiranje k složenom i problemskom pristupu suvremenosti smislenom uporabom različitih recentnih umjetničkih medija, te etičnost misli i samog umjetničkog čina.

K16-6

Svoje radove, od sredine dvijetisućitih godina umjetnik naslovljuje akronimom „K“ kojem pridodaje redni broj umjetničkog projekta čime oponaša agresivnost marketinškog postupka, odnosno profinjeno kritizira konzumerizam i njegove nehumane zakonitosti. Slovo „K“ ne potječe od autorovog prezimena, već riječi konstrukcija, a podrazumijeva jedinstvo mentalnog i fizičkog procesa u tvorbi umjetničkog rada o čemu sam autor kaže: “Naziv konstrukcija izabrao sam budući su glavni razlozi moga rada uvijek bili gradbene prirode, pri čemu mislim na građenje odnosa unutar samoga rada i, što je bitnije, odnosa rada i promatrača. Zamisao je da se interakcijom rada i promatrača stvori novi konstruktivni prostor u kojem se traže odgovori na postavljena pitanja ili se markira problematski prostor“. Na izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti Istre pod nazivom „PRAZNO / EMPTY“, Zlatko Kopljar izložiti će četiri rada nastala u razdoblju od 2012. do 2017. godine koji se mogu sagledati kao smisaona cjelina realizirana u mediju instalacija i video filmova. Radi se o kompleksnim instalacijama gdje Kopljar propituje svoj odnos prema muzejskim institucijama koje doživljava kao zatvoreni ekskluzivan sistem u kojem više nije bitna umjetnost, već pozicije moći i vladavina novca. Kopljar sagledava nove muzeje suvremene umjetnosti kao institucije u kojima vladaju nova pravila koja će postupno ukinuti funkciju muzeja kao živog organizma, riznicu umjetničke memorije i kao kreativne ideje te da će sukladno svjetskom korporativnom diktatu i u njima nastupiti estetska, etička, intelektualna i individualna – praznina“, navodi se u tekstu kustosa Mladena Lučića.

K20-2

Izložba je uvrštena u popratni program 64. Pula Film Festivala, realizirana je uz podršku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Pule, a može se pogledati do 18. kolovoza, svakim danom osim ponedjeljka i blagdana od 10 do 22 sata.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 5 = 13

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum