Monteparadiso slavi 25. rođendan – ususret najvećoj hardcore punk fešti

Od 3. do 5. kolovoza DC Rojc biti će ponovno preplavljen žestokim zvucima hardcore punka i masom njegovih poklonika koji se sa svih strana svake godine tu okupe prigodom Monteparadisa, image001najdugovječnijeg DIY HC festivala koji ove godine slavi četvrt stoljeća postojanja.

MP-priča započela je 1992. godine kada je nekolicina klinaca skvotiralo napuštenu tvrđavu Casoni Vecchi na Vidikovcu. Organizatori, članovi MP kolektiva, koji se i danas isključivo tako predstavljaju u javnosti, kažu: „Skvotirali smo jer nam je nedostajalo jeftinih mjesta gdje bismo mogli slušati hardcore punk bez da nas netko gnjavi jer ne trošimo pare na šanku, ili gdje nam je upad preskup. Bilo je ratno vrijeme, posla nije bilo, ni industrije ili turizma kao danas. Zato nije bilo ni novaca, ali nismo se time previše zamarali. Naša svrha bila je izgraditi drukčiju stvarnost. Naravno, postojale su starije generacije punkera u Puli, ali mi smo tada imali malo drukčiji pristup svemu tome.“

Prvi mali lokalni festival organizirali su u ljeto 1992. godine i njega smatraju prvim Monteparadiso Festivalom: „Moramo naglasiti da smo napravili doslovno nešto iz ničeg i u nekoliko godina taj naš mali lokalni festival postao je poprilično poznata točka na mapi međunarodne hardcore punk scene. Od tada su Monteparadiso festival i naš kolektiv postali pokretačkom snagom naše male, ali jake lokalne hardcore punk scene. Bilo je dobrih i loših trenutaka, ali Monteparadiso je napredovao i živio svih tih godina bez ikakvog kompleksa malog festivala, niti ambicija i pretenzija da naraste u nešto veće, a još manje da se iskomercijalizira. Bio je što je bio, takav je kakav je, i takav će uvijek biti.“

image0111999. godine kolektiv se s tvrđave Casoni Vecchi, gdje je kapacitet publike bio maksimalno 350 ljudi, premjestio u bivšu vojarnu Karlo Rojc, današnji DC Rojc. Festival se preselio tek dvije godine kasnije – 2001. Od tada do danas je dijelom festivala bilo više od 250 bendova iz cijeloga svijeta, a nekoliko generacija publike i volontera pomoglo mu je da postane najdugovječniji DIY hardcore punk festival u Europi, vjerojatno i na svijetu. Festival se nikada nije previše udaljavao od svog početnog koncepta zbog čega se i danas na jednom stageu izmjenjuju legendarni bendovi svjetski hardcore punk scene, ali i mladi obećavajući bendovi koji, smatraju u MP kolektivu, zaslužuju jednaku pažnju kao i njihovi iskusniji kolege.

„Često čujemo da stagniramo, ali mi smo u ovih zadnjih 25 godina promijenili imidž grada, imali smo bočne projekte koji su postali veliki festivali, objavili smo izdanja dosta pulskih bendova, bili smo tehnološka podrška mnogim inicijativama (MP hacklab), imali jedini underground klub u gradu, davali bendovima prostorije za probe, prebrodili nastanak i nestanak naci-skinsa… Tko zna što bi bilo da nismo stagnirali?!?“, šale se Monteparadisovci.

Tijekom svih tih godina bilo je i slučajeva da su ljudi davali i otkaze samo kako bi mogli doći na festival, a mnogi i „pankersku novu godinu“ slave upravo na Monteparadisu. Ove godine proslavit će i četvrt stoljeća festivala, a detaljnije o ovogodišnjih 20 bandova i rasporedu kojim će se u unutarnjem dvorištu Rojca nizati od 3. do 5. kolovoza pročitajte na službenoj stranici MP kolektiva.

Priredila Daniela KNAPIĆ
Fotografije službena stranica MP kolektiva

Leave a Reply


− 7 = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum