Mozaička drama poratne tematike

64. PULA – 5. I 6. DAN

Mrtve ribe

Za razliku od prvog dijela festivala, koji je obilovao premijernim naslovima, u srijedu i četvrtak dominirali su već viđeni filmovi.

Tijekom proteklih dana prikazani su dječji film „Uzbuna na Zelenom vrhu“, Grlićeva uspješnica „Ustav Republike Hrvatske“, kao i nagrađivani prvijenac mlade redateljice Hane Jušić (Ne gledaj mi u pijat). Četvrtak je ipak bio rezerviran za jednu premijeru, a riječ je o filmu „Mrtve ribe“, renomiranog redatelja Kristijana Milića (Živi i mrtvi, Broj 55).

Radnja Milićevog filma (scenarij je napisao Josip Mlakić prema vlastitoj prozi) odvija se u hercegovačkom gradiću, mozaičke je strukture i prati brojne likove u njihovoj svakodnevnoj egzistenciji obilježenoj poratnim tegobama, dok je dramaturški najekspresivnija priča o pjesniku i bivšem profesoru (Dragan Despot) koji je počinio samoubojstvo pištoljem za ubijanje stoke.

Milić se ranijih godina dokazao kao majstor ratnog akcijskog filma, ali ovaj izlet u dramu inspiriranu ratom nije baš tako uspješan. Među brojnim epizodama, ili komadićima narativnog mozaika, ima i nadahnuto režiranih trenutaka, ali cjelina djeluje nekako nabacano i nedostaje jače poveznice među epizodama, dok su metafore za kojima redatelj poseže često prenaglašene i preočite.

U filmu ovakve strukture epizode ne moraju biti čvrsto međusobno povezane, ali moraju se na neki način skladnije uklapati u konačnu sliku. Iako Milićev pokušaj režiranja „ozbiljnog“ filma nije najsretnije ispao, pohvalno je njegovo nastojanje da se okuša izvan žanrovskih okvira.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


8 − = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum