Najavljeni posebni popratni programi 64. Pulskog filmskog festivala

Na konferenciji za medije 64. Pulskog filmskog festivala održanoj u hotelu Histria predstavljen je poseban popratni sadržaj ovogodišnjeg programa.

Ravnateljica Festivala Gordana Restović govorila je o programu Pula PROfessional, glazbenom programu, izložbama i suvenirima te novitetima poput Pula Food Festivala i atraktivne filmske lokacije: Kino uz more – plaža Ambrela.

IMG_0820 (1200x800)„U pripremi 64. Pule svoju veliku potporu dali su i partneri i sponzori iz sektora gospodarstva, koji su tako utjecali da se Festival i dalje uspješno razvija u manifestaciju zavidnih razmjera. Stoga mi je posebno drago što mogu zahvaliti i pozdraviti domaćine koji su nam ustupili ovaj prekrasni prostor i odigrali neprocjenjivu ulogu u organizaciji ovog susreta: glavnog izvršnog direktora Arena Hospitality Group d.o.o., gospodina Relija Slonima, direktora regionalnog centra Istre Zagrebačke banke Valtera Šarića, zamjenika gradonačelnika Roberta Cveka, direktoricu Turističke zajednice grada Pule Sanju Cinkopan Korotaj i u ime Pula Food Festivala Lanu Klingor Mihić. Programska ponuda Festivala sama je po sebi organizacijski velik izazov jer se radi o manifestaciji na otvorenom koja nastoji uspješno ponuditi umjetnost i tradiciju. U tom kontekstu mogu reći da smo programima postigli zavidnu kvalitetu i atraktivnost“, istaknula je Gordana Restović.

I ove godine Pula PROfessional predstavlja program ispunjen predavanjima, panel-diskusijama, promocijama knjiga i druženjima profesionalaca iz audiovizualne industrije. Također tu je i program Mladih filmofila – koji okuplja devet filmskih entuzijasta koji prate festivalske programe, pišu filmske kritike pod mentorstvom uvaženog kritičara Tomislava Kurelca i dodjeljuju Nagradu mladih filmofila. Tema Pula PROfessional programa jest Promocija i distribucija hrvatskog i europskog filma. Mario Gigović izbornik je cijelog programa Pula PROfessional 2017. Program se održava od 17. do 20. srpnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori i na Giardinima.

U sklopu predavanja održat će se četiri nastupa. Popularne teme i motivi u europskim studentskim filmovima – U goste nam dolazi Bert Beyens, predsjednik GEECT-a, koji će iznijeti svoja razmišljanja i viđenje tema i motiva koji su popularni u recentnim europskim studentskim filmovima. Strategije plasmana filma “Zvizdan” u zemlji i inozemstvu: Studija slučaja – “Zvizdan” Dalibora Matanića film je koji je imao izuzetan festivalski put, izrazitu vidljivost i značajnu međunarodnu prodaju. Na primjeru tog filma pokazat će se koliko je tome pridonijela strategija plasmana, koliko stručna pomoć, a IMG_0839 (1200x675)koliko sreća. Predavačica je Ankica Jurić Tilić, producentica iz hrvatske produkcijske kuće Kinorama. Filmski plakat i ostalih stotinjak stvari – Na primjerima dvadesetak dugometražnih igranih filmova čiji smo dizajn radili prezentirat ćemo što se u kojoj fazi filmske promocije dizajnira i zašto je važno imati sustavnu i kontinuiranu vizualnu promociju. Predavači su Marko Šesnić i Goran Turković, grafički dizajneri iz studija Šesnić&Turković (Hrvatska). Uloga međunarodne suradnja i festivala u promociji i distribuciji filma – Pulski filmski festival ugostit će Jelku Stergel, šeficu međunarodnih odnosa i direktoricu Festivala slovenskog filma, koja će na temelju dugogodišnjeg iskustva i vlastite ekspertize podijeliti razmišljanja i savjete o ulozi međunarodne suradnje i festivala u promociji i distribuciji nezavisnog europskog filma.

U panel-raspravi s temom Promocija i distribucija hrvatskog i europskog filma: iskustva i izazovi sudjeluju Barbora Ligasova (Češki filmski centar, Češka), Dalibor Matanić (redatelj, Hrvatska), Igor Saračević (urednik MAXTV videoteke, HT, Hrvatska), Sandra Perović (urednica, RTS, Srbija), Anđela Petković (voditeljica marketinga i festivalska koordinatorica, Dexin Film, Srbija), Barbara Jukopila (producentica, U svom filmu, Hrvatska), dok je moderator Boško Picula.

Okrugli stol i Televizija kao medij umjetnika: Predstavljanje projekta Nove kolekcije (HRT – HTV3) – sudjeluju Branka Benčić, (Dunja Blažević TBC), Vladislav Knežević, Tomislav Pulić; moderira Vlatka Kolarović. Izbor iz Novih kolekcija prikazuje se u okviru popratnog programa Pulskog filmskog festivala – Cinemaniac > Misliti film, izložbe Video televizija anticipacija, u MMC Luka.

Promocije knjiga ove godine ugostit će se niz važnih filmskih autora i teoretičara filma. Bit će predstavljene dvije nove knjige od velikog značaja za hrvatsku i europsku filmsku zajednicu. Prva od njih je monografija Nikole Tanhofera, jednog od najznačajnijih hrvatskih filmskih autora, koji je svojim umjetničkim ostvarenjima dao značajan obol hrvatskome filmu. Druga je nova knjiga Nikše Sviličića Programiranje igranog filma 2, nastavak prvog izdanja koji je svojim pristupom zaintrigirao filmsku javnost, što i ne čudi, s obzirom na to da Nikša Sviličić nastoji dati znanstveni odgovor na pitanje kako napraviti filmski hit, film koji će osvojiti publiku.

IMG_0912 (1200x675)Festival će ove godine obuhvatiti pet tematskih izložba na različitim lokacijama. Tako će u SKUC-u 13. 7. u 21:00 biti predstavljena izložba “PURPUR I TIRKIZ – Umetnost slike”, autora Predraga Peđe Miloševića; u Galeriji Makina 14. 7. u 21:00 izložba fotografija Jelene Vukotić “Ghosts of New York”; MMC Luka 16. 7. u 20:00 ugošćuje Cinemaniac: Video Televizija Anticipacija * Nove kolekcije * Desktop Cinema; u Kinu Valli 18. 7. u 20:00 moći će se pogledati “Filmski plakati srednje škole Primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula”; te u MSUI 21. 7. u 20:30 izložba Zlatka Kopljara “Prazno/Empty”.

Glazbeni program sadrži ukupno 16 nastupa, od kojih će publika moći uživati u njih čak 8. Od 15. do 22. srpnja u Circolu s početkom u 23:30 sati nastupit će DJ INNACA, Pavel, Abop, DJ Marino, Sara Renar, Pips, Chips & Videoclips, Bang Bang te Disco Night u organizaciji TV Istre.

U Titovom parku, od 15. do 22. 7. 2017, održat će se velika gastro manifestacija Pula food festival powered by Pan. Taj jedinstveni projekt predstavljanja ulične hrane održava se u sklopu Croatia food festivala, koji se održava drugu godinu i kojem je cilj putovanjem kroz Hrvatsku građanima i turistima predstaviti najbolje od street food ponude i donijeti drugačiji vid konzumiranja hrane.

„Ovogodišnje izdanje lijepe gastro priče bit će svojevrsna gastro oaza za sve posjetitelje, sudionike i goste jednog od najvećih i najznačajnijih filmskih festivala regije. Jako sam sretna što su čelni ljudi Pula Film Festivala prepoznali naš projekt i što će naša gastro priča biti dio jednog od najboljih filmskih festivala regije. Pula food festival powered by Pan tijekom trajanja filmskog festivala svim ljubiteljima filma, glumcima, gostima, posjetiteljima, ali i turistima ponudit će mogućnost da uživaju u slasnim zalogajima i odabranim pićima po izrazito pristupačnim cijenama. Sigurna sam da ćemo se predstaviti u najboljem svjetlu i da ćemo obogatiti festivalske večeri te da će food festival tijekom 8 dana biti nezaobilazno mjesto svih onih koji su spremni na nove gastro avanture. Veselimo se Puli, druženju, novim izazovima i ovim putem pozivam sve da nam budu dragi gosti, a mi ćemo učiniti sve da u pauzama filmova pronađete dovoljno zabave za sebe i svoju obitelji“, rekla je Lana Klingor Mihić.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 3 = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum