Neočekivani trijumf Bezinovića

Kratki izlet

 

Iako se u kuloarima ovogodišnjeg festivala kao glavne favorite isticalo filmove „Ustav Republike Hrvatske“ (Rajko Grlić) i „Ne gledaj mi u pijat“ (Hana Jušić), žiri (redatelj Zrinko Ogresta, kritičar Josip Grozdanić, scenograf Mladen Ožbolt, kostimografkinja Ivana Zozoli Vargović i glumac Vedran Živolić) je ipak Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film odlučio dati Bezinovićevom „Kratkom izletu“.

Što se potpisnika ovog teksta tiče odluka je poštena, imajući u obzir kvalitetu „Kratkog izleta“ i njegovu premijernu poziciju (što je zasigurno djelomično utjecalo na nagradu). No, publika očito ne dijeli mišljenje žirija pa je „Kratki izlet“ smjestila na zadnju poziciju s prosječnom ocjenom tek 3,25.

Hana Jušić dobila je Zlatnu Arenu za režiju, dok su Rajko Grlić i Ante Tomić dobitnici Zlatne Arene za scenarij, a njihovi filmovi osvojili su još neke nagrade. Film „Ne gledaj mi u pijat“ osvojio je još nagradu kritičara Oktavijan, Zlatnu Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu (Mija Petričević), Zlatnu Arenu za najbolju sporednu žensku ulogu (Arijana Čulina) i Zlatnu Arenu za kostimografiju (Katarina Pilić), dok je „Ustav Republike Hrvatske“ osvojio Zlatne Arene za najbolju glavnu mušku ulogu (Nebojša Glogovac) i sporednu mušku ulogu (Dejan Aćimović), kao i Zlatnu Arenu za kameru (Branko Linta).

Ovogodišnji festival ostati će zapamćen po velikom broju hrvatskih filmova, ali relativno malom broju premijernih naslova (cca 50%). Zbog toga je umjetnički ravnatelj nastojao favorizirati premijere, smještajući ih u atraktivnije ranije termine prikazivanja, što je djelomično prihvatljivo, iako i takav pristup ima loših točaka (fijasko s „Lavinom“ na otvaranju).

U svakom slučaju, valja promisliti kako potaknuti premijerna prikazivanja, a da se istodobno pred publikom ne zakine autore kvalitetnijih i već dokazanih filmova.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


8 + = 14

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum