Početak uz epski vestern

MFF – 1. DAN 

Brimstone

Prvi dan ovogodišnjeg festivala nije obilježilo otvaranje na motovunskom trgu uz projekciju argentinskog filma „Počasni građanin“, nego epski vestern „Pakao na zemlji“ (Brimstone) u pokrajnjem Kinu Billy.

Nizozemski redatelj Martin Koolhoven dokazao je u ovoj velikoj međunarodnoj koprodukciji da suvremeni vestern nije privilegij američkih redatelja, nego se u tom neuništivom žanru mogu vrlo uspješno okušati i Europljani. Njegov „Pakao na zemlji“ strukturiran je u četiri velika poglavlja, prvi i zadnji odvijaju se u sadašnjosti, a drugi i treći su retrospekcije.

Na početku upoznajemo nijemu mladu ženu (Dakota Fanning), brižnu sugrađanku, uzornu suprugu i majku dvoje djece, čiji će život uništiti dolazak novog propovjednika (Guy Pearce) koji sa sobom donosi avete prošlosti, a naredna poglavlja objašnjavaju kako je do toga došlo i što će uslijediti.

Iako je vestern posljednjih godina iznimno naturalističan i brutalan, ovoliko izravni prikazi bestijalnog nasilja i sakaćenja rijetka su pojava. No, „Pakao na zemlji“ nije film koji pokušava privući pažnju šokantnim prizorima, nego velika priča o ljubavi, odanosti, načelima, ali i opasnostima od vjerskog fanatizma, što je danas iznimno aktualna i velika prijetnja.

Boljkama današnjeg društva vrlo uvjerljivo bavi se i rumunjska redateljica Iulia Rugina u drami „Udarne vijesti“, kroz priču o televizijskom reporteru kojemu kolega pogine na zadatku, a nadređeni zahtijevaju od njega da privoli pokojnikovu obitelj na suradnju u snimanju televizijske emisije. „Udarne vijesti“ su tipičan primjer dobrog rumunjskog filma, neposrednog vizualnog stila i realističnog prikaza života, u kojemu junak na kraju mora presuditi između onoga što mu se nameće i onoga što smatra ispravnim životnim odabirom.

Ovogodišnji Motovun u znaku je islandskog filma, koji je započeo s dokumentarnim filmom „Opljačkani“, bivšeg bankara Petura Einarssona. Riječ je o solidnom dokumentarcu, iako po ničemu posebnom, čiji redatelj suhoparne činjenice prožima s jednom tragičnom obiteljskom pričom i vizualno fascinantnim kadrovima Islanda.

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 5 = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum