Rusko zdravstvo i ekološki aktivizam

MFF – 4. DAN

Aritmija

Vjerojatno najugodnije iznenađenje petka je ruska drama „Aritmija“, renomiranog redatelja Borisa Khlebnikova, koja se bavi životom bračnog bara liječnika, oboje zaposlenih u hitnoj pomoći.

Život im je kompliciran zbog međusobnih bračnih razmirica, koje postaju sve intenzivnije, ali i situacije na poslu uvjetovane štednjom i nerazumnim zahtjevima koje državne institucije stavljaju pred zaposlene. Ako je „Smrt gospodina Lazarescua“ (redatelj Cristi Puiu) bila okrutna analiza istočnoerupskog zdravstvenog sustava iz perspektive pacijenta, onda je „Aritmija“ nastavak takvog pristupa iz perspektive liječnika, odnosno sad imamo perspektive onih koji dobivaju i onih koji pružaju usluge, ali značajne razlike nema.

Pritom je naslov „Aritmija“ savršeno pogođen, jer opisuje kaos i nesavršenost međuljudskih odnosa, kao i odnosa državnih institucija prema liječnicima i građanima, odnosno ponovno gledamo dobro poznatu priču u kojoj okrutna birokracija brine samo o sebi, a ne o onima zbog kojih bi trebala postojati. Iako redatelj pruža mračnu sliku stanja u suvremenoj Rusiji (a i šire), on također vjeruje u moral i ljudske vrline te smatra da ima nade za humanije društvo i da se treba boriti za njega.

U petak navečer nagradu Maverick dobila je svjetski poznata redateljica Agnieszka Holland, također gošća ovogodišnjeg festivala, a zatim je prikazan njezin novi film „Tragovi“, koji je korežirala s mlađom kolegicom Kasiom Adamik. Glavna junakinja je umirovljena inženjerka , vegetarijanka i astrologinja, koja živi u ruralnoj zabiti s psima i ne komunicira previše s domicilnim stanovništvom.

Problemi nastaju nakon što joj nestanu psi, a zatim se počinju pojavljivati unakaženi leševi lokalnih lovaca koje policijski istražitelji nikako ne uspijevaju povezati s počiniteljem. Potpisniku ovih redaka nije najbolje sjeo ovaj žanrovski miks drame, trilera i ekološkog filma s naglašenim vizualnim stilom. Iako se u „Tragovima“ osjeća vješta i znalačka redateljska ruka, cjelina je ipak prenapučena vizualnim metaforama i preizražene ekološke poruke.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


+ 9 = 15

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum