SRPANJ u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula

Dan nakon završetka PUF-a, 6. srpnja, započinje program Ljetnih plesnih radionica u sklopu 22. MKFM-a Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula koji se već pet godina uspješno održava u suradnji s Ariston Proballetom iz Sanrema, Italija.

DSC_7122 (1200x767)Posljednji tjedan u srpnju INK „seli“ na Kaštel u Povijesni i pomorski muzej Istre. Programa naziva „INKazalište na Kaštelu“ započinje 25. srpnja izvedbom predstave „Rinimo ga naprid“, nastavlja „Štuoricama od polnoći“ 26., 27. ponovna izvedba „Rinimo ga naprid“ i završava 28. srpnja izvedbom predstave „Mistero Buffo“, sve s početkom u 21 sat.

Bit će to 15. izvedba predstave „Rinimo ga naprid“, 20. izvedba predstave „Štuorice od polnoći“ koja je premijerno izvedena prije svega par mjeseci, te 45. izvedba predstave „Mistaro Buffo“ koja je u posljednjih pet godina najizvođenija predstava.  “Ove smo godine izuzetno povećali broj izvedbi predstava iz vlastite produkcije koje čine okosnicu repertoara, a smanjen je broj gostujućih predstava”, istaknula je Jeromela Kaić.

imageLjetne plesne radionice koje počinju 6. srpnja završit će svečanim zatvaranjem 13. srpnja u 21 sat u INK-u, programom „Closing Gala“ u sklopu kojeg će biti prezentacija radionica i baletne predstave u izvedbi plesne skupine „Ariston Proballet“ iz Sanrema, Italija na glazbu „Toccata i fuga u d molu“ Johanna Sebastiana Bacha u koreografiji Marcella Algeria.

Potrebno je napomenuti kako će vrata kazališta građanima biti otvorena i tijekom Pula film festivala od 15. – 22. srpnja jer će se dio filmskih projekcija prikazivati u velikoj dvorani INK počevši već od 10 sati ujutro programom dječjih filmova.

Sabrina Rinaldi kazala je kako je neizmjerno veseli nastavku suradnje s INK. Ove godine plesne radionice bit će podijeljene u nekoliko grupa: klasični balet u tri nivoa prema uzrastu i znanju, tjelesne vježbe za plesače, moderan ples i rad na koreografiji za završnu prezentaciju svih grupa. Nit okosnica je ideja spajanja sedam dana sa sedam nota, a kruna će biti predstavljanje koreografija na Closing Gala večeri. „Ove sam godine izuzetno zadovoljna brojem polaznika radionica koji raste iz godine u godinu. Vesele me prijavljeni polaznici koji u Pulu ove godine stižu čak iz Rumunjske, Mađarske, Češke i Slovačke, a tradicionalno je najveći broj polaznika iz Italije“, kazala je Rinaldi.

DSC_2331 (1200x797)Redatelj predstave „Rinimo ga naprid“ izjavio je kako se veseli prvom igranju predstave ove godine. „Riječ je o komediji rađenoj po britanskoj predlošku adaptiranoj na naš prostor, vrijeme i jezik. Predstava je do sad igrana i izvan Pule, a publika je prilikom svake izvedbe iskazala svoje oduševljenje“ rekao je Jasminko Balenović čestitajući jednoj od glumica, Romini Vitasović na skorom rođenju djeteta, a iz tih će je razloga ovoga puta na sceni mijenjati Nina Kaić Madić.

Ambijentalnoj izvedbi ove predstave veseli se i glumac Valter Roša koji je izjavio kako doista uživa u toj predstavi i voli lik koji glumi. „Tekst je vrlo zabavan i govori o tome kako smo zapravo svi samo ljudi i iako je tematski predstava vezana za politiku i političare IMG_8238 (1200x1080)prikazuje da smo svi od krvi i mesa“, rekao je Roša koji u predstavi glumi Šimu Oholića, nižeg političkog dužnosnika, glavnog pokretača radnje cijele predstave.

„Ova je predstava igrala sedam puta na gostovanju u sklopu Kazališne zime u Istri“, dodala je ravnateljica Jeromela Kaić koja se prisjetila odličnih reakcija publike na ambijentalnim izvedbama u Zagvozdu i Lindaru.

„Štuorice od polnoći“ svoju su premijeru imale u ožujku ove godine na Svjetski dan kazališta za djecu i mladež, koji je ujedno i Svjetski dan pripovjedanja. „Ovo je predstava koja se može svrstati u pripovjedačko kazalište“, izjavio je autor Aleksandar Bančić dodavši kako on pripovijeda stare priče, narodnu predaju, i to konkretnije priče koje je pričao njegov pradjed Anton Bančić. Priče su zapisane predajom od gospođe Milice Kranjčić i sačuvane u knjizi „Libar od polnoći“.

Izvor

Leave a Reply


4 + = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum