Svečano otvorenje 64. Pulskog filmskog festivala

Svečanost otvorenja 64. Pulskog filmskog festivala održana je u subotu, 15. srpnja, u pulskoj Areni. Otvorenje je započelo na „ružičastom“ tepihu po kojem su prodefilirali gosti festivala i filmske ekipe, a taj dio programa vodili su Jelena Vitasović i Davor Garić. Kao i svake godine ceremonija je započela hrvatskom i istarskom himnom koje je otpjevala Vana u pratnji Bruna Krajcara na glasoviru.

IMG_3785

Voditelji programa svečanog otvaranja bili su Iva Šulentić i Ivan Vukušić, a njihova je zadaća bila pozdraviti brojnu festivalsku publiku, predstaviti foršpane filmova u konkurenciji za glavne festivalske nagrade te ostale govornike koji su se izredali na pozornici. Prva na redu bila je ravnateljica JU Pula Film Festival Gordana Restović koja je pozdravila publiku, filmske ekipe i profesionalce te sve festivalske goste i zahvalila velikom organizacijskom timu koji stoji iza programski najsadržajnijeg festivala dosada.

IMG_3852

„Trudili smo se da ove godine učinimo festival bogatijim i sadržajnijim te vjerujem da smo u tome i uspjeli. Pred nama je novi Pulski filmski festival jer svaki je na svoj način neponovljiv organizacijskom i programskom profinjenošću“, kazala je Restović. Publici u pulskoj Areni se potom obratio povratnički umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković: „Na ovogodišnjoj Puli imat ćemo priliku pogledati 170 filmova, od koji je čak 88 premijera i ono što me posebno veseli, ukupno 15 filmova iz hrvatskog programa što je dosada najveći broj hrvatskih filmova u programu.“

64. Pulski filmski festival otvorila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je pohvalila ovogodišnju konkurenciju u Hrvatskom programu koja pokazuje vitalitet i vrijednost hrvatske filmske produkcije.

„U svemu najvažniju ulogu imaju veliki festivali poput Pule, ali i naša nacionalna industrija te Hrvatski audiovizualni centar, koji je postao najvažnija platforma za razvoj sedme umjetnosti u Hrvatskoj“, kazala je Obuljen Koržinek.

IMG_3792

Uslijedili su nezaobilazan vatromet te projekcije filmova „Lavina“ redatelja Stanislava Tomića i „ZG80“ u režiji Igora Šeregija.

Tekst Boris VINCEK
Fotografije Mateja FILIPOVIĆ-SANDALJ

Leave a Reply


7 + = 14

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum