TREĆI DAN 23. PUF-a: TKO SE BOJI FAUNA JOŠ?

Bilo da se dopala ili ne, još niti jedna predstava nije potaknula toliku reakciju publike kao „Večer + poslijepodne jednog fauna“ izraelskog Clipa Theatrea, koja je u sklopu trećeg dana 23. međunarodnog kazališnog festivala PUF sinoć održana u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula. Autor i izvođač Artour Astman kreće od sekvence iz koreografije Vaclava Nižinskog iz 1912. godine, koju prekida kako bi publici predstavio život legendarnog baletana i predočio joj na humorističan način značenje svakog pokreta koreografije. Istovremeno, na površinu počinje malo po malo izbijati Astmanova osobna životna priča koja na temelju fauna kao simbola buđenja seksualnosti na duhovit i istovremeno kompleksan način prvenstveno progovara o ovoj uvijek delikatnoj intimnoj i društvenoj temi.

23. PUF foto: Dejan ŠTIFANIĆ

Tako se nižu crtica o prvom buđenju zbunjujućeg instinkta u dječačkoj dobi, izuzetno komična slika audicije za plesača u striptiz klubu, ali i snažna scena pretvorbe fauna u demonsku figuru i prototip sotone (što se dogodilo s dolaskom kršćanstva). Iskrena ispovijed isprepliće se s bogatim simbolizmom koji prožima ovu neobičnu predstavu i podiže priču s individualnog na univerzalni nivo (odrezana krila anđela kao gubitak nevinosti, mariniranje bifteka i njegova naredna priprema kao sazrijevanje i dosezanje seksualne zrelosti…). Uz rekonstrukciju i dekonstrukciju, njezin važni dio ima i razbijanje četvrtog zida i kazališne iluzije te stalno poigravanje s publikom. Od trenutka prvog povezivanja sa njom Astman ju zavodi, šarmira, testira granice (pripovijedanjem života Nižinskog ili iscrtavanjem komada tekstila), negira (čitanjem iz biografije Nižinskog na ruskom), uvlači u predstavu (likovi vlastite majke, menadžera kluba i žene kao pokusnog kunića u sceni audicije izvučeni su iz redova gledatelja, a oni su bili pozvani i da se priključe završnoj konzumaciji bifteka), iskreno nasmijava i zabavlja (npr. tkanina je na kraju predstave prodana na javnoj aukciji najdarežljivijoj gledateljici), ali i vodi u najmračnije kutke njihovih podsvijesti.

23. PUF foto: Dejan ŠTIFANIĆ

Ležerna, šaljiva i mladalački razigrana je pak dvodijelna predstava „Rasplesani grafiti“ i „Počelo je s plesom“ dua Bandart Productions iz Mađarske, kojega sačinjavaju plesačica i koreografkinja Katalin Lengyel i novomedijski umjetnik Szabolcs Tóth-Zs. U prvoj (nadahnutoj „Linijom“ Osvalda Cavandolija) pratimo odrastanje djevojke putem njezine igre s projiciranim kompjuterskim crtanjem na velikom platnu, dok u drugoj projicirane 3D ruke upravljaju junakinjom kao lutkom. Kao i prethodne večeri, i ova je izvedba koja je održana na Forumu više namijenjena mlađem uzrastu, no njezinom nepretencioznom šarmu nije mogao odoljeti niti dio odraslih.

Tekst Ivana-Nataša TURKOVIĆ
Fotografije 23. PUF – Dejan ŠTIFANIĆ

2 Responses to “TREĆI DAN 23. PUF-a: TKO SE BOJI FAUNA JOŠ?”

  1. Mile says:
    5. srpanj 2017 u 16:32

    Naravno da Clipa Theatar nije iranski već izraelski teatar

  2. Admin says:
    7. srpanj 2017 u 8:33

    hvala na upozorenju – ispravljeno

Leave a Reply


2 + = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum