Zameteni snijegom

64. PULA – 1. I 2. DAN

Goran

Ovogodišnji Pula Film Festival nudi možda najveći broj hrvatskih filmova proteklih desetljeća, ali problem je u tome da najzvučnija ostvarenja nisu premijere.

Zbog toga je za otvaranje odabran film „Lavina“ (redatelj Stanislav Tomić), koji vjerojatno ne bi došao u obzir da nije premijerno prikazan, a dodatna mu je prednost kratko trajanje (70 min) te ležerna tema i obrada. Radnja se bavi ocem obitelji (Stojan Matavulj) koji se vraća bivišim ženama (Robert Ugrina i Ksenija Marinković), koje su ga oplakale smatrajući da je poginuo u lavini, da bi im obznanio svoju homoseksualnu vezu s mladim učiteljem skijanja (Borko Perić) i zatražio dio zajedničke imovine.

„Lavina“ je punokrvan trash film što redatelj Tomić ne osporava niti pokušava sakriti, a to mu je velika prednost, dok je autoru ovog teksta bio mnogo ugodnije gledateljsko iskustvo od pretencioznih „Svinjara“ ili Vitezovih filmova.

Mlada zvijezda hrvatskog filma Nevio Marasović otvorio je drugu večer u Areni sa svojim „Goranom“, mješavinom drame i crne komedije koja se odvija u snijegom zametenom Gorskom kotaru. Iz ovog filma saznali smo da je Marasović veliki obožavatelj braće Coen, ne samo „Farga“ (tematika zločina, crni humor, snježni krajolici, nego i „Velikog Lebowskog“ (usporena koreografija kuglača), ali ovaj agresivan spoj brutalnosti, tragedije, emocija i crnog humora ipak ostavlja puno slabiji dojam od njegovog intimističkog filma „Vis-A-Vis“.

Izgleda da je najsuvislije i najkompletnije ostvarenje prvih dana festivala bosansko-hrvatsko-slovenska koprodukcija „Naša svakodnevna priča“, redateljice Ines Tanović, koja se bavi bosanskom obitelji ugroženom ratnim ožiljcima i surovom tranzicijskom realnošću. Ništa ovdje nije epohalno, riječ je o naizgled običnoj priči (kako i naslov sugerira), ali redateljski i glumački vrlo pristojno dotjeranoj.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


4 + 6 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum