Završen 18. Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu

Uz izvedbu multimedijalne predstave „Ptičica“ renomirane španjolske kazališne kompanije Señor Serrano u nedjelju, 23. srpnja, u kaštelu Grimani zatvoren je 18. Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu. U Hidden in Plain Sight_2 (1200x800)protekla četiri dana svi su posjetitelji imali priliku uživati u deset raznovrsnih plesnih izvedbi autora i autorica iz raznih krajeva svijeta i tako doživjeti ples, pokret i neverbalni teatar iz potpuno nove perspektive, sve popraćeno bajkovitom atmosferom koju pružaju noći i izvedbe na otvorenom u pitoresknom istarskom gradiću Svetvinčentu. Svetvinčenat je tako privremeno postao sjecište raznovrsnog, autentičnog, suvremenog plesnog izričaja te kroz pokret, ples, kazalište dotaknuo i pokrenuo niz aktualnih pitanja, problema, pojava i emocija.

U Svetvinčentu su proteklih dana nastupili već spomenuta kazališna kompanija Agrupación Señor Serrano koja je po treći put posjetila Festival – riječ je o skupini koja stvara originalne produkcije temeljene na pričama iz suvremenog doba. Na ovogodišnjem festivalu predstavili su „Birdie“ (Ptičica), multimedijalnu predstavu s videom uživo, predmetima, Hitchcockovim „Pticama“, viđenim iz jednog novog ugla, maketama, dvije tisuće mini-životinja, ratovima, krijumčarima, masivnom migracijom i tri izvođača koji se s humorom, kritikom i predanošću ljudskom rodu hvataju u koštac s kaotičnim svijetom.

Open Wound_2 (1200x800)Renomirana španjolska plesna umjetnica i koreografkinja Laura Aris Alvarez na festivalu je gostovala s tri projekta: „Open Wound“ (Otvorena rana) dio je serije solo radova nazvanih „MicroActions“, dok je duet „Cualquier Mañana“ (Jednog jutra) rezultat suradnje s umjetnikom Alvarom Estebanom u projektu „Anatomija slomljenih stvari“, kojim se ova umjetnica bavi protekle tri godine – riječ je o intimnom duetu o urođenoj tuzi slomljenih stvari. Pored ovih izvedbi, Aris Alvarez je tijekom festivala održala i radionicu „Izvori snage“, namijenjenu profesionalcima te plesačima s osnovnim predznanjem.

U sklopu plesne platforme Aerowaves i programa TWENTY 17 koji uključuje 20 najperspektivnijih nadolazećih koreografa i plesnih The Devils Garden_3 (1200x801)skupina u Europi, na festivalu su prema selekciji glumca i redatelja Edvina Liverića nastupili: portugalsko-brazilski duo Jonas Lopes i Lander Patrick s projektom „Adorabilis“, slovenski umjetnici Žigan Krajnčan i Gašper Kunšek s predstavom „Alien Express“ te mađarski plesni umjetnici Emesa Cuhorka i Lászlo Fülöp koji djeluju unutar plesne kompanije Timothy and the Things s projektom „Your Mother at My Door“. Posljednji projekt u sklopu mreže Aerowaves je „Hidden in Plain Sight“ u izvedbi austrijske plesne kompanije Hungry Sharks autora Valentina Alferyja – ta je plesna izvedba otvorila ovogodišnji festival.

Festivalski program uključio je i tri domaća projekta: „The Devil’s Garden“ autora i koreografa Davida Hernandeza u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla, „Horizont događaja“ autorice i koreografkinje Martine Nevistić te „U nizu“ u koreografiji Ane Mrak i izvedbi studenata 1. godine izvedbenog smjera BA studija suvremenog plesa.

Izvor

Fotografije Jelena JANKOVIĆ

Leave a Reply


1 + = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum