Ženski trijumf

 MFF – 5. DAN

Umjereno..

Iako je ovogodišnji festival imao najviše filmova koje su režirale žene, a jedna redateljica osvojila je i nagradu Maverick (Agnieszka Holland), ženski trijumf dogodio se sinoć na dodjelama festivalskih nagrada.

Naime, film „Western“ (redateljica Valeska Grisebach), o skupini njemačkih građevinskih radnika koji odlaze raditi u zabačeno bugarsko selo, potpuno je potukao konkurenciju u glavnom programu. Zanimljivo da je film osvojio glavnu nagradu Propeler Motovuna i nagradu FIPRESCI (filmski kritičari), što je u povijesti festivala zabilježeno samo još jednom, preciznije 2009. kad je za film „Akvarij“ također dvostruko nagrađena redateljica Andrea Arnold.

Zadnjeg dana festivala prikazano je i ostvarenje jedne od najvećih europskih redateljica, koja nije dobila motovunsku nagradu, iako joj je novi film izvrstan. Riječ je o Claire Denis koja se u filmu „Umjereno oblačno sa sunčanim razdobljima“ bavi ljubavnom svakodnevicom pariške slikarice (Juliette Binoche), svježe razvedene majke djevojčice u konačnoj potrazi za ljubavi svojeg života. Iako je ovaj siže naizgled vrlo banalan i podsjeća na zaplet sapunice ili snove sredovječnih domaćica, Denis je toliko dobra redateljica da iz njega uspijeva izvući iznimno nadahnuto i dopadljivo filmsko djelo.

Denis režira zavodljivo, fluidno i pitko, inteligentno se poigravajući uvriježenim stajalištima i predrasudama, a sjajnu suradnicu nalazi u glumici Juliette Binoche, koja još uvijek podjednako zapanjuje glumačkim sposobnostima i profinjenim izgledom. Gledatelji koji su, umjesto ceremonije zatvaranja i dodjele nagrada na trgu, odabrali ovu projekciju, sigurno nisu promašili.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


4 + = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum