2. IZDANJE LGBT FESTIVALA U POREČU

Festival LGBT kulture “Homo, fešta” drugu će se godinu za redom održati u Poreču od 31. kolovoza do 2. rujna. Raznovrsni program uključuje izložbe, koncerte, filmove, tribine, radionice i glazbeni program.

20841135_1764108943887763_7947871181133614309_n

 

Festival započinje večeras, izložbom Kristofera Andrića pod nazivom “I am enough!”, koji ovim ciklusom slika predstavlja emocije, momente svakodnevnog života i borbu transrodnih osoba prije početka hormonalne terapije. Ciklus na brutalan, ekspresivan i iskren način pokazuje kako se transrodne osobe nose s unutrašnjom borbom i diskriminacijom. Prvi dan festivala završava koncertom Ane Ćurčin te njenom melodičnom i ritmičnom indie-rock i folk glazbom.

anacurcin

Drugi se dan festivala otvara uz radionicu crtanja Kristofera Andrića koji se kroz svoje radove odmiče od pravila slikarstva i ulazi u kaos životnih transformacija kroz tijelo.

Program se nastavlja uz projekcije kratkih filmova u kinu Roxy: “Izgleda da smo sami” (r. Katarina Koljević), “Tranzicija” (r. Milica Tomović) i “Neizgovoreno” (r. Elma Islamović). Nakon filmova slijedi tribina „Podrška znači život?“ na kojoj će se razgovarati o važnosti podrške od strane obitelji i društva za LGBT osobe. Sudjeluju Nera Mešinović (protagonistkinja filma), Daniel Martinović(Dugine obitelji), Sanja Stanojević (TransParent) i moderator Nikola Kuridža (Sarajevski otvoreni centar). Program se završava uz party kolektiva ZbeLeTron, dobro poznatom zagrebačkoj sceni kao organizatorica više od 50 događaja i godišnjoj nagradi Lez of the Year.

SUBOTA, 2.RUJNA

filmovi1_620_350_s_c1

Posljednji dan festivala otvara film “Kraljica Irske” (r. Conor Horgan) u ljetnom kinu Roxy u 20:30h. Film prati irsku trandžu Panti Bliss koja se našla usred medijske afere zvane Pantigate i postala YouTube senzacija kada je govor koji je održala o homofobiji – opisan od strane kolumniste Irish Timesa, Fintana O’Toolea, kao “najelokventniji irski govor” u posljednjih 200 godina – postao viralan, emitiran širom svijeta, razmatran u parlamentu i remiksiran u pjesmi Pet Shop Boysa te je potaknuo na bitan razgovor o jednakosti i homofobiji.

Program je besplatan.

Leave a Reply


8 − 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum